Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone 7 Plussan kysyntä ylittää tarjonnan – vielä koko loppuvuodenkin

Applen iPhone 7 -puhelinten kysyntä vaikuttaa erittäin hyvältä. Heinä-syyskuussa Applen tulos laski vielä vuotta aiemmasta ja iPhone-toimitukset laskivat 45,5 miljoonaan 48 miljoonasta. Kuluvalla neljännekselle Apple ohjeisti kuitenkin ennätyksellistä 76-78 miljardin dollarin liikevaihtoa, bruttokatteen ollessa 38-38,5 prosenttia.

Applen läpi vuoden 2016 toistaiseksi laskeneet iPhone-toimitukset ja niiden myötä koko liikevaihto näyttäisivätkin olevan kääntymässä takaisin kasvuun. iPhonen merkitys Applelle on elintärkeä, sillä sen osuus koko liiketoiminnasta on suoraan noin kaksi kolmasosaa – ja välillisesti toki vielä enemmänkin.

Uudet iPhone 7 -puhelimet tulivat myyntiin neljänneksen lopulla. Toimitukset alkoivat 16. syyskuuta, kun Applen syyskuun neljännes päättyi jo 24. syyskuuta.

iPhone 7 Plussan saatavuus on ollut alusta asti erittäin heikko ja Applen omassa verkkokaupassa uusille tilauksille kerrotaan toimitusajaksi 6-8 viikkoa. iPhone 7:n saatavuus on jo puolestaan varsin hyvä.

Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan Apple ei välttämättä edes vielä tämän vuoden puolella saa tehtyä tarpeeksi iPhone 7 Plus -puhelimia kysyntään nähden. Sen sijaan iPhone 7:n tarjonta saataneen vastaamaan kysyntää loppuvuoden aikana, Cook totesi tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa.

Syyskuun neljänneksellä iPhone-myynti kasvoi 40 suurimmasta markkinasta 33 markkinalla. Applen tulosnumeroita on viime aikoina painanut Kiinan myynnin heikentyminen – siellä myynti supistui edelleen nyt 30 prosenttia vuotta aiemmasta, mutta käänne saattaa nyt tapahtua iPhone 7:n myötä.

Kaksi vuotta sitten suuremmat näytöt iPhoneihin tuoneet iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelimet kasvattivat myyntilukuja selvästi ja vetivät todennäköisesti osan ihmisiä myös aikaistamaan puhelimen vaihtoaikeitaan. Nyt aletaan nähdä näiden iPhone-käyttäjien alkavan päivittää laajemmin puhelimiaan uuteen noin kahden vuoden käytön jälkeen ja iPhone-myynti alkaa jälleen kiihtyä.

Apple kertoi analyytikkopuhelussaan myös musiikkiliikevaihdon kasvaneen 22 prosentilla osana Applen palvelujen 24 prosentin liikevaihdon kasvua jo 6,3 miljardiin dollariin ja Apple Pay -maksuja tehdyn syyskuussa enemmän kuin koko vuoden mittaisella tilikaudella 2015.

Applelta kysyttiin tietysti myös suunnitelmista auton suhteen.

”En voi puhua huhuista, mutta kuten tiedätte, me etsimme jatkuvasti tapoja parantaa asiakkaidemme kokemuksia erilaisten tuotteiden kanssa, ja katsomme aina uusia asioita ja autot yleisesti ovat alue, jossa on selvää että on paljon teknologioita jotka ovat joko tulossa saataville tai mullistavat autokokemuksen, joten se on meille mielenkiintoinen näkökulma. Mutta varmasti tänään ei ole mitään julkistettavaa”, sanaili Applen toimitusjohtaja Tim Cook ympäripyöreän vastauksen.

Applen on huhuttu kehittäneen omaa autoaan, mutta hylänneen nyt toistaiseksi nämä suunnitelmat ja keskittyneensä autojen itseajamisen ohjelmistoalustan kehittämiseen.