Testaako Apple vedenkestävyyttä iPhone 6s -mallilla?

Apple näyttää testaavan puhelimiensa vesitiivistystä uusilla iPhone 6s -malleilla. Tämä käy ilmi iFixitin purkuoperaatiosta, joka paljasti liudan iPhonen sisään sovitettuja tiivisteitä. Virallisesti laitteiden ei kuitenkaan ole sanottu olevan vesitiiviitä.

iFixit-sivusto ehti jo kertaalleen purkaa uudet iPhone-mallit tutkiakseen minkälaisia komponentteja laitteet sisältävät ja kuinka helposti ne ovat korjattavissa. Viime päivinä on julkisuuteen kuitenkin noussut videoita, joissa on testattu iPhone 6s -mallien yllättävänkin hyvää vesitiiviyttä. Laitteet ovat esimerkiksi selvinneet ilman ongelmia tunnin mittaisesta upotuksesta pieneen vesiastiaan. Apple ei virallisesti ole maininnut mitään laitteiden vesitiiviydestä, mutta iFixit otti uuden iPhonen uudelleen työn alle tarkistaakseen, löytyisikö sisältä viitteitä tiivistyksestä.

Rungon reunus iPhone 6s:ssä on 0,3 millimetriä leveämpi kuin iPhone 6:ssa, jättäen enemmän tilaa tiivisteelle.

iFixit huomasi, että aiemmista iPhone-malleista poiketen iPhone 6s -malleissa näyttöä pitää ruuvien lisäksi paikallaan myös liimapintainen nauha, joka kiertää ympäri näytön reunuksen. Vaikuttaisikin, että kyse on tiivisteestä, jonka on tarkoitus pitää nesteitä laitteen ulkopuolella. Tiivistys on myös huolella suunniteltu, sillä rungon reunukset uusissa 6s -malleissa ovat noin 0,3 millimetriä aiempaa leveämmät, jättäen enemmän tilaa tiivisteelle. Näinkin iso muutos tarkoittaa, että myös laitteen sisuksien sijoittelua on pitänyt miettiä uusiksi vanhasta mallista. Lisäksi tiivisteet on värikoodattu, eli tummassa iPhonessa tiiviste on musta ja muissa värivaihtoehdoissa se on valkoinen.

Myös johtosarjojen liittimet iPhone 6s:n emolevyssä on suojattu kosteudelta silikonisuojilla.

Näyttöä kiertävän tiivisteen lisäksi iFixit huomasi, että kaikki laitteen emolevyyn sijoitetut johtosarjojen liittimet on suojattu kosteudelta silikonitiivisteillä. iFixit mainitsee, että kyseinen tiivistys vastaa Applen viime maaliskuussa jättämää patenttihakemusta. Samaisessa hakemuksessa mainittiin myös virtapiirien suojaaminen kosteudelta erikoisella pinnoitteella. iFixit ei vielä kuitenkaan onnistunut selvittämään, onko kyseistä pinnoitetta käytetty iPhone 6s -malleissa.

Vaikuttaa siltä, että Applella on suunniteltu uusien iPhone-mallien kosteussuojausta huolella, mutta kannattaa silti pitää mielessä, että virallisesti laitteita ei ole luokiteltu vesitiiviiksi, eikä niitä siis kannata tarkoituksella ryhtyä nesteissä uittamaan. Arjen vahinkojen varalta on kuitenkin iloista huomata, että komponentteja on kosteudelta suojattu. Mahdollista onkin, että Apple testaa vesitiivistyksiä nyt julkaistulla malleilla, sillä ensi vuoden iPhone 7 -mallien on huhuttu olevan ihan virallisestikin vesitiiviitä.