Uuden iPhonen ”chipgate” – paljon melua tyhjästä

Tämän syksyn iPhone-julkistuksia on hienokseltaan varjostanut niin sanottu chipgate, eli että Applen suunnittelemaa A9-suoritinta tulee kahdelta eri valmistajalta, ja eri valmistajien suorittimien sanotaan vaikuttavan merkittävästi puhelimien akkukestoihin.

Varhaisin raportti kertoi, kuinka Geekbench-testisovellusta ajettaessa TSMC:n suorittimella varustetussa puhelimessa akku kesti lähes kahdeksan tuntia, kun taas Samsungin suorittimella varustettu puhelin hyytyi jo kuuden tunnin jälkeen. Apple kuitenkin kommentoi asiaa toteamalla, ettei todellinen ero akkukestoissa käytännön olosuhteissa ole kuin 2-3 prosenttia. Applen kommenttia on sittemmin alleviivannut muutamakin riippumaton testaaja, ja testistä riippuen saattaa myös Samsungin suoritin päästä joissain oloissa parempaan akkukestoon.

Varsin perusteellisesti akkukestoa testasi Tom’s Hardware -sivusto, joka kokeili akkukestoja useilla eri testisovelluksilla. Lopputuloksena suurimmassa osassa testejä erot olivat vain parin prosentin luokkaa, ja kokonaisuutena Samsungin suoritin selvisi paremmalla akkukestolla. Yhteenvetona testistä sivulla todettiin, että ero käyttöajoissa on kuitenkin vain minuutteja, eli käytännössä näin pienillä eroilla ei ole merkitystä.

 

Consumer Reports otti asiaan käytännönläheisemmän näkökulman. Se testasi kahden eri suorittimilla varustetun iPhonen akkukestoa silloin, kun laite pitää jatkuvaa yhteyttä matkapuhelinverkkoon. Akut molemmissa puhelimissa kestivät noin viisi tuntia, ja eroa akkukestoissa oli alle kaksi prosenttia. Lisäksi Consumer Reports testasi akkukestoa esimerkki internetin selaamisessa musiikkia kuunnellen, jolloin eroa suorittimien välillä oli alle yksi prosentti.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siis siltä, ettei iPhone 6s:n tai 6s Plussan omistajan kannata olla huolissaan laitteensa suorittimen valmistajasta. Minkä tahansa puhelimen akkukestoon vaikuttaa muun muassa käyttötottumukset, käytetyt sovellukset ja suorittimen lisäksi myös moni muu komponentti, kuten RAM-muisti tai näytön valaistus. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, ettei saman valmistajan kaksi keskenään vastaavaa suoritintakaan välttämättä ole täysin identtisiä. Tom’s Harwaren artikkeli kiteyttääkin asian hyvin: ”Jos haluat iPhone 6s:n, osta se, käytä sitä, äläkä murehdi kuka valmisti suorittimen.”