Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkistustilaisuus keskiviikkona – tätä kaikkea odotetaan

Apple järjestää ylihuomenna keskiviikkona keynote-tilaisuuden, jossa se esittelee uusia tuotteita. Isoa osaa tilaisuudessa tulevat näyttelemään uudet iPhone-mallit, mutta muitakin uusia tuotteita on huhuttu tilaisuudessa esiteltäviksi. Paikka, jossa Applen tilaisuus järjestetään, on poikkeuksellisen suuri ja vetää paljon yleisöä,jotentilaisuudelta myös odotetaan paljon. Keräsimme huhut yhteen.

iPhone 6s ja 6s Plus

Applen puhelimilta odotetaan tänä vuonna niin sanottua s-päivitystä, eli mallinimi muuttuu iPhone 6:sta iPhone 6s:ksi (ja 6 Plus luultavasti 6s Plussaksi) ja muutokset ovat enimmäkseen sisäisiä, ulkonäön säilyessä ainakin pääpiirteittäin ennallaan. Applen on kuitenkin huhuttu tuovan iPhoneen uuden värivaihtoehdon, Apple Watchista tutun ruusukullan, joka on perinteistä keltakultaa lämpimämpi, hieman kuparinhohtoinen väri. Lisäksi puhelimet saattavat olla aavistuksen aiempaa isompia ulkomitoiltaan. Paksuuden on huhuttu lisääntyvän molemmissa malleissa 0,2 millimetriä.

Viime syksynä esitellyt iPhonet saivat moitteita niiden runkojen huonosta vääntöjäykkyydestä, ja vääntyneiden puhelimien seurauksena syntyi ilmiö nimeltä bendgate. Tälle vuodelle Apple odotetaan ottavan käyttöön vahvemman 7000-sarjan alumiinin, joka on aiemmin käytettyä 6000-sarjaa vahvempaa, joskin myös monta kertaa kalliimpaa. Lisäksi vuotokuvissa ja -videolla on nähty uusi takakuori, joka on saanut lisävahvistuksia heikoimpiin kohtiin.

iPhone-mallien odotetaan tuttuun tapaan saavan myös lisää tehoa sisuksiinsa. Erään raportin mukaan vanha 1,4 gigahertsin kaksiydinsuoritin korvattaisiin 1,5 gigahertsin kolmeydinsuorittimella. A8X-niminen kolmeydinsuoritin oli jo käytössä viime syksynä esitellyssä iPad Air 2 -tabletissa, ja iPhonen uuden suorittimen sanotaan olevan hieman tuota A8X:ää tehokkaampi. Lisäksi iPhonen odotetaan saavan kaksi gigatavua RAM-muistia, kun nykyisissä malleissa sitä on yksi gigatavu. Tallennustilavaihdoehdot tulevat erään vuotokuvan perusteella pysymään ennallaan, eli tarjolle tulevat 16:n, 64:n ja 128 gigatavun mallit.

Kamerapuolella takakameran odotetaan saavan uuden, isomman 12 megapikselin kennon, jolla onnistuisi myös 4K-videokuvaus. Etupuolelle huhutaan tulevan uuden Full HD -videokuvaukseen pystyvän viiden megapikselin kameran.

Akkujen uusissa iPhone-malleissa huhutaan olevan pienempiä kuin nykyisissä malleissa. Kun iPhone 6:ssa akun kapasiteetti on 1810 milliampeerituntia ja 6 Plussassa 2915 milliampeerituntia, olisi uusissa malleissa vastaavat lukemat 1715 ja 2750. Toivoa sopii, että uusi suoritin ja käyttöjärjestelmä pitävät akkukeston vähintään ennallaan.

Käyttöjärjestelmän osalta uudet iPhonet tulevat käyttämään uutta iOS 9 -käyttöjärjestelmää, ja suureksi uudistukseksi odotetaan Force Touch -ohjausta, eli voimakkaan painalluksen tunnistavaa kosketusnäyttöä. 9to5Macin tuoreen raportin mukaan kyse olisi toisen sukupolven Force Touch -järjestelmästä (ensimmäinen sukupolvi on ollut käytössä Apple Watchissa ja MacBook-tietokoneissa), ja Apple saattaisi kutsua sitä ”3D-kosketusnäytöksi”. Raportin mukaan järjestemä erottaa toisistaan näpäytyksen, normaalin painalluksen sekä syvemmän painalluksen. Näin esimerkiksi Safari-selaimessa linkin voimakas painallusnäyttäisi linkin takaa löytyvän sivun esikatseluversiona.

iPhone-mallien hintojen odotetaan säilyvän ennallaan, eli 6s:n hinnat olisivat tallennustilasta riippuen 699, 799 tai 899 euroa ja 6s Plussan hinnat olisivat 799, 899 tai 999 euroa.

iPad Pro ja iPad mini 4

Viime vuosina Apple on julkistanut uudet iPad-mallit erillisessä tilaisuudessa lokakuussa, mutta huhujen mukaan tänä vuonna ne julkistettaisiin yhdessä iPhone-mallien kanssa. Joidenkin juorujen mukaan Apple ei tänä syksynä olisi uudistamassa 9,7-tuumaista iPad Air -mallistoa, vaan viimesyksyinen Air 2 jatkaisi edelleen malliston huipulla. Sen sijaan iPad minin odotetaan saavan ne päivitykset, joista se viime syksynä jäi paitsi. Näin uusi iPad mini 4 sisältäisi iPad Air 2:sta tutun A8X-suorittimen, kahden gigatavun RAM-muistin ja vain 6,1 millimetriä paksun rungon. Lisäksi samalla iPad mini 4 pääsisi täysillä hyödyntämään iOS 9 -käyttöjärjestelmän mukana tulevia jaetun ruudun moniajotoimintoja.

Eräs pitkään povattu uutuus, jota Applelta kovasti odotetaan, on uusi, iso iPad-malli, nimeltään mahdollisesti iPad Pro. Huhujen mukaan se olisi varustettu yli 12-tuumaisella näytöllä, neljällä kaiuttimella ja mahdollisesti sekä Lightning- että USB Type-C -liitännöillä. Lisäksi huhutaan, että laite tukisi myös Apple omaa stylus-ohjauskynää sekä toisen sukupolven Force Touch -ohjausta. Viimeisimmän huhun mukaan iPad Pro esiteltäisiin ylihuomisessa tilaisuudessa, mutta myyntiin se tulisi marraskuussa iOS 9.1 -käyttöjärjestelmällä varustettuna. iOS 9.1 toisi samalla juuri isolle iPadille tarkoitettuja ominaisuuksia.

Apple TV

Kovasti kaipailtu uudistus olisi neljännen sukupolven Apple TV. Sitä odotettiin esiteltäväksi jo kesäkuun WWDC-tapahtumassa, mutta huhujen mukaan laitetta ei saatu ajoissa valmiiksi, joten esittely siirtyi syksyyn. Nykyinen kolmannen sukupolven malli esiteltiin jo vuonna2012, eli päivitys alkaisi todella olla ajankohtainen. Apple TV on ollut valmistajalleen tähän asti eräänlainen harrastus, mutta uuden mallin odotetaan muuttavan tilannetta ratkaisevasti.

Huhuttuja uudistuksia uudelle Apple TV:lle ovat Siri-apuri, liiketunnistinta sekä mahdollisesti myös jonkinlaista kosketusohjausta tukeva kaukosäädin sekä sovelluskauppa ja kolmannen osapuolen sovellukset ja pelit. Eräiden visioiden mukaan Apple TV voisi tarjotaedullisuudellaan ja laajalla yksinkertaisten ja edullisten pelien valikoimallaan kovan vastuksen Xbox Onen ja PS4:n kaltaisille pelikonsoleille, tarjoten yksinkertaista viihdettä kasuaaleille pelaajille. Lisäksi Apple TV:n on määrä auttaaHomeKit-yhteensopivien kodin laitteiden, kuten älytermostaattien, etäohjauksessa. Uuden Apple TV:n hinnan Yhdysvalloissa huhutaan olevan 149 dollaria, joka Suomessa saattaisi tarkoittaa 169:ää euroa. Applen on huhuttu myös työstävän uudenlaista suoratoisto-TV-palvelua, joka ainakin Yhdysvalloissa voisi kilpailla sikäläisten kaapeli-TV-kanavien kanssa. Uuden palvelun tosin odotetaan saapuvan vasta ensi vuonna.

iOS 9, Siri, watchOS 2.0, OS X

Tuoteuutuuksien lisäksi Applelta odotetaan myös lisätietoja ohjelmistouudistuksista. Kesällä esitellyistä iOS 9:stä, OS X El Capitanista ja watchOS 2.0:sta kuultaneen lisätietoja, ja niiden julkaisu myös tapahtunee lähiaikoina. Viime vuonna iOS 8 julkaistiin kahdeksan päivää iPhone-esittelytilaisuuden jälkeen. iOS 9 tulee tarjolle samoille laitteille, joilla iOS 8 toimii, eli iPhone 4s ja uudemmat, iPad 2 ja uudemmat, iPad mini ja uudemmat sekä iPod touchin viides ja kuudes sukupolvi.

Apple saattaa tilaisuudessa myös kertoa sen älykello Apple Watchin myynnin laajentumisesta. Kellon on ilmoitettu saapuvan Suomeen tämän vuoden aikana, mutta tarkempaa ajankohtaa ei ole kerrottu. Tästä saatetaan kuulla lisätietoa keskiviikkona. Samalla suomalaisittain mielenkiintoisia ovat myös mahdolliset uudet kielet Applen Siri-apurille. Sirin rooli kellon käytössä on varsin merkittävä, ja niinpä olisi ikävää, jos kello tuotaisiin Suomeen ilman suomenkielistä Siriä. Tosin suomeksi toimiva Siri olisi suuri uutinen myös monille iOS-laitteiden käyttäjille. Sirin uusista kielistä ei tosin nyt ole huhuja kuulunut, joten tämä on tässä vaiheessa vain toiveajattelua.

Teknavi seuraa keskiviikon tilaisuutta suorana ja raportoi siitä tuoreeltaan.