Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone 13 Pro purettiin - korjattavuuden arvosana heikkeni edeltäjästä näistä syistä

iPhone 13 Pro osoittautui hieman aiempaa vaikeammin korjattavaksi.

Applen uudet iPhone 13 -puhelimet tulivat saataville perjantaista 24. syyskuuta alkaen, ja jo viime viikolla iFixitin nähtiinkin purkavan iPhone 13:n ja iPhone 13 Pron live-lähetyksessä.

Nyt iFixit on julkaissut koko iPhone 13 Pro -purkuraporttinsa sekä samalla arvosanan korjattavuudesta: 5 / 10, joka on yhden pykälän vähemmän kuin edeltäjän iPhone 12 Pron arvosana viime vuonna.

Osana purkuraporttia nähdään muun muassa uudistunut TrueDepth-etukamerajärjestelmä, jossa kaksi aiemmin erillistä komponenttia (kasvot ”valaiseva” flood illuminator sekä pisteprojektori) on nyt yhdistetty yhdeksi moduuliksi. Lisäksi puhelinkuuloke/kaiutin on siirretty ylemmäksi. Nämä muutokset ovat mahdollistaneet näyttöloven kaventumisen iPhone 13 -puhelimissa noin viidenneksellä aiempaan verrattuna.

iFixit vahvistaa myös, että iPhone 13 -puhelinten näytön vaihtaminen muussa kuin Applen valtuutetussa huollossa johtaa Face ID -kasvojentunnistuksen toimimattomuuteen, kuten kävi jo ilmi aiemmin.

Myös yläkaiuttimen uusi sijainti vaikeuttaa korjauksia, sillä yksi ruuveista sijaitsee piirilevyn alla, mikä tarkoittaa tarvetta piirilevyn poistamiselle, jotta kaiuttimen voi vaihtaa.

Yhdessä edellä mainitut syyt ovat korjattavuuden arvosanan laskun takana.

Kiitosta iPhone 13 Pro saa korjattavuuden osalta iFixitiltä näyttö- ja akkuvaihtojen helppouden pysymisestä prioriteettina designissa, ja myös muut komponentit ovat modulaarisia ja niihin on pääosin helppo päästä käsiksi niiden vaihtamiseksi.

Käytössä on kuitenkin monia erilaisia ruuvityyppejä, mikä tekee korjaamisesta tarpeettomasti hankalampaa. Ruuvikiinnitys itsessään on kuitenkin positiivista liiman sijaan. Myös vedenkestävyyden eteen tehdyt ratkaisut hankaloittavat joitakin korjauksia.

Selväksi heikkoudeksi iFixit listaa lasipinnan myös takana, eikä sen vaihtaminen ole vieläkään helppoa. Lisäksi iFixitin näkemyksen mukaan ohjelmistossa toteutettu komponenttien tarkastaminen, joka on johtanut esimerkiksi Face ID:n toimimattomuuteen näytön vaihdon jälkeen, tarpeettomasti vaikeuttaa monia korjauksia, heikentää kolmansien osapuolten huoltojen toimintaa ja heikentää toiminnallisuutta, kun laite korjataan ilman Applen kalibrointityökaluja.

Koko iFixitin iPhone 13 Pro -purkuraportti löytyy tästä.