Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iOS ja iPadOS 13.2 nyt ladattavissa iPhoneille ja iPadeille: Deep Fusion -kuvaprosessointi iPhone 11 -puhelimissa, yli 70 uutta emojia ja muita uudistuksia

Apple on julkaissut uudet iOS ja iPadOS 13.2 -käyttöjärjestelmäversiot tuetuille iPhoneille, iPod toucheille ja iPadeille.

iOS 13.2:n uudistuksia ovat uusissa iPhone 11 -malleissa uusi edistynyt koneoppimiseen perustuva ja kuvanlaatua parantava Deep Fusion -kuvaprosessointi, yli 70 päivitettyä ja uutta emojia, Ilmoita viestit -toiminto AirPods-kuulokkeille, tuki myös tänään julkistetuille AirPods Pro -kuulokkeille, HomeKitin suojattu video -toiminto, HomeKit-yhteensopivat reitittimet ja Sirin uudet tietosuoja-asetukset.

Pienenä mutta pitkään iPhoneen kaivattuna muutoksena iOS 13.2:ssa videokuvauksen tarkkuusasetusta voi vaihtaa helpommin suoraan Kamera-sovelluksesta Asetukset-valikon sijaan. Tämäkin muutos tuleee kuitenkin vain uusiin iPhone 11 -malleihin.

Lisäksi mukana on myös lukuisia virhekorjauksia ja parannuksia.

Apple julkaisi tänään samalla uuden 13.2-ohjelmistoversion myös HomePod-älykaiuttimelleen. Se tuo äänentunnistukseen perustuvan tuen useille käyttäjille, Handoff-toiminnoille toiston siirtämiseksi muista Apple-laitteista tuomalla ne HomePodin lähelle sekä uusia rauhoittavia ääniä, joita voi käyttää myös uniajastimen kanssa.

Alla käydään läpi iOS ja iPad OS 13.2:n uudistuksia.

Deep Fusion -prosessointi iPhone 11 -puhelimissa

iOS 13.2 tuo uusissa iPhone 11 -malleissa kameraan uuden Deep Fusion -prosessoinnin, joka parantaa kuvien yksityiskohtia ja vähentää kohinaa tietyissä olosuhteissa. Kerroimme Deep Fusionista seikkaperäisesti jo aiemmassa artikkelissamme.

Deep Fusion toimii A13 Bionic -järjestelmäpiirin neuroverkkolaskentayksikön voimin ja hyödyntää edistynyttä koneoppimista. Deep Fusion -prosessointi yhdistää taustalla yhdeksän kuvaa, joista kahdeksan kamerajärjestelmä tallentaa jo ennen laukaisimen painallusta: ensin neljä lyhyen valotuksen kuvaa, sitten vielä neljä tavallista lisäkuvaa ennen laukaisimen painallusta ja sen jälkeen otetun pidemmän valotuksen kuvan. Kuvien yhdistäminen tehdään prosessoimalla ne pikseli pikseliltä käyden läpi yhteensä yli 24 miljoonaa pikseliä ja tavoitellen lopulta optimaalista lopputulosta kuvan tekstuurin, yksityiskohtien ja kohinan vähentämisen osalta.

Apple on esitellyt Deep Fusionin tuottamaa jälkeä erityisesti kuvilla neuleita päällään pitävistä ihmisistä. Näissä on mukana paljon yksityiskohtia, joiden tarkkuutta uuden prosessoinnin pitäisi parantaa.

Käyttäjälle Deep Fusionin toiminta ei jatkossa näy mitenkään erikoisella tavalla eli sen käytöstä ei jää kuviin merkintää tai sen aktivoituminen ei näy kuvattaessa, toisin kuin esimerkiksi yötilan.

Uusia emojeja

iOS 13.2 sisältää yli 70 uutta tai päivitettyä emojia, jotka ovat muun muassa eläimiä, ruokia, aktiviteetteja, uudet esteettömyysemojit, sukupuolineutraalit emojit ja ihonvärivaihtoehdot pariskuntaemojeille.

iOS 13.2:n uusia emoji-kuvakkeita.
iOS 13.2:n uusia emoji-kuvakkeita.

Applen mukaan iOS 13.2 ja iPadOS 13.2 sisältävät seuraavat uudistukset:

Kamera

 • Deep Fusion (iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max) ottaa A13 Bionic Neural Engineä käyttäen useita kuvia eri valotuksilla, suorittaa pikselikohtaisen analyysin ja yhdistää kuvien korkealaatuisimmat osat. Lopputuloksena saadaan kuvia, joissa on huomattavasti paremmat kuviot, yksityiskohdat ja kohinanvaimennus erityisesti tilanteissa, joissa valaistus on keskitasoista tai heikkoa.
 • Mahdollisuus vaihtaa videon tarkkuutta suoraan Kamera-apissa (iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max).
Videokuvauksen tarkkuusasetus Kamera-sovelluksessa. Kuva: Federico Viticci.
Videokuvauksen tarkkuusasetus Kamera-sovelluksessa. Kuva: Federico Viticci.

Emojit

 • Yli 70 uutta tai päivitettyä emojia, mm. eläimiä, ruokia, aktiviteetteja, uudet esteettömyysemojit, sukupuolineutraalit emojit ja ihonvärivaihtoehdot pariskuntaemojeille.

AirPods-tuki

 • Ilmoita viestit Sirin avulla: Siri lukee saapuvat viestit ääneen AirPods-kuulokkeisiin.
 • AirPods Pro -tuki.

Koti-appi

 • HomeKitin suojattu video mahdollistaa salatun videon kuvaamisen, tallentamisen ja katselun yksityisesti turvakameroista ja sisältää ihmisten, eläinten ja ajoneuvojen tunnistuksen.
 • HomeKit-yhteensopivilla reitittimillä voit hallita, minkä kanssa HomeKit-lisälaitteet vaihtavat tietoja internetissä tai kodissasi.

Siri

 • Tietosuoja-asetukset, joilla voit hallita, saako Apple tallentaa Sirin ja sanelun käyttötilanteiden ääntä Sirin ja sanelun parantamiseksi.
 • Vaihtoehto poistaa Siri- ja saneluhistoria Siri-asetuksissa.

Virheenkorjauksia ja muita parannuksia

 • Korjaa ongelman, joka saattaa estää salasanojen automaattisen täyttämisen muiden kehittäjien apeissa.
 • Korjaa ongelman, joka saattaa estää näppäimistön tulemisen näkyville hakua käytettäessä.
 • Korjaa ongelman, jossa Koti-valikkoon siirtyminen pyyhkäisemällä ei ehkä toimi iPhone X:ssä ja uudemmissa.
 • Korjaa ongelman, jossa Viestit lähettää vain yhden ilmoituksen, vaikka toistuvat ilmoitukset ovat käytössä.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta Viestit saattaa näyttää puhelinnumeron yhteystiedon nimen sijaan.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta Yhteystiedot saattaa avata aiemmin avatun yhteystiedon yhteystietoluettelon sijaan.
 • Korjaa ongelman, joka saattaa estää merkintöjen tallentumisen.
 • Korjaa ongelman, jonka johdosta tallennetut muistiinpanot katoavat tilapäisesti.
 • Korjaa ongelman, jossa iCloud-varmuuskopiota ei suoriteta loppuun, kun Asetuksissa on napautettu ”Varmuuskopioi nyt”.
 • Parantaa suorituskykyä, kun Apinvaihtaja aktivoidaan AssistiveTouchilla.