Applea viedään oikeuteen – uusi käyttöjärjestelmä ei sovikaan vanhoille puhelimille?

Apple ilmoitti iOS 9 -käyttäjärjestelmäversion julkaisun aikaan, että uusin versio on yhteensopiva kaikkien iPhone-mallien kanssa iPhone 4s:stä lähtien. Tämä väite on nyt kyseenalaistettu käyttäjien suunnasta, mikä taas on johtanut Applelle suunnattuun ryhmäkanteeseen.

AppleInsiderin mukaan Apple on haastettu New Yorkissa oikeuteen. Ryhmäkanteen perusteena on, että Apple on syyllistynyt valheelliseen mainontaan väittäessään iOS 9:n toimivan iPhone 4s:n kaltaisilla iäkkäillä puhelimilla. Mukana on yli 100 kantajaa.

Apple iPhone 4s

Tarkemmin ongelmana on, että lukuisat käyttäjät ovat havainneet puhelintensa hidastuneen radikaalisti iOS 9:n asennuksen jälkeen. Koska Apple-laitteet eivät turvallisuussyistä salli paluuta vanhaan versioon, on kyseisille käyttäjille jäänyt kaksi vaihtoehtoa: elää lähes käyttökelvottoman laitteen kanssa tai sijoittaa satoja euroja uuteen puhelimeen.

Vanhempien iPhone-mallien hidastelusta oli keskustelua jo iOS 9:n julkaisun aikaan. Tuolloin havaittu hidastelu ei kuitenkaan pilannut käyttökokemusta täysin.

iOS 9

Haasteen mukaan Apple on hyvin tiennyt uuden käyttöjärjestelmäversion ongelmat vanhemmilla laitteilla, mutta julkaissut sen yhteensopivuuslupausten kera tästä huolimatta. Näillä perusteilla yhtiöltä vaaditaan yli viiden miljoonan dollarin korvauksia. Kanne käsitellään New Yorkin käräjäoikeudessa toistaiseksi tuntemattomalla aikataululla.