Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhonen uusi käyttöjärjestelmä julki – voimakkaita painalluksia ja älykkäitä toimintoja

Applen odotetun WWDC-tapahtuman antiin kuuluivat esimerkiksi watchOS 3 ja uusittu macOS. Näiden ohella Apple esitteli luonnollisesti uusimman iOS-versionsa. iOS 10:ssä keskiössä ovat monipuolisempi lukitusruutu, uudet 3D Touch -toiminnot, useisiin sovelluksiin tuodut älykkäät uutuudet ja tietoturva.

iOS 10:n myötä lukitusruudusta tulee aiempaa monipuolisempi. Sivuttaispyyhkäisyllä pääsee jatkossa käsiksi kameraan ja widgeteihin aiempaa helpommin. Alhaalta esiin pyyhkäistävä hallintakeskus on taas suunniteltu uusiksi.

Näiden ohella 3D Touch tarjoaa monia uusia tapoja toimia suoraan lukitusruudulla. Esimerkiksi viesti-ilmoituksen voimakas painaminen vie käyttäjän näkymään, jossa viestiin voi vastata ja keskustelua seurata ilman tarvetta poistua lukitusruudulta.

Voimakkaan painalluksen lisätoiminnot jatkuvat kotiruuduilla. Sovellusikoneita painamalla saa 3D Touchin ansiosta eteensä esikatselun, josta voi tarkastaa vaikkapa lukemattoman viestin lähettäjän tai aktiivisuussovelluksen tilanteen.

Toinen alue, johon iOS 10:ssä on panostettu, on älykkyyden tuominen eri puolille mobiililaitetta. Esimerkiksi näppäimistön ennusteet ovat Sirin avustuksella entistä osuvampia. Maps-sovellus taas mahdollistaa Googlen karttojen tyyliin välietappien lisäämisen navigoitavalle reitille.

Lisäksi kuvasovellukseen on lisätty uusi Memories-osuus, joka koostaa itsenäisesti laitteen valokuvista muistoiksi kutsuttuja kokonaisuuksia. Yksi muisto koostuu joukosta valokuvia tai videoita, jotka esitetään erikokoisista osista koostuvana tiivistelmänä. Lisäksi näkymän ylälaitaan tuodaan automaattisesti luotu video, jossa iOS yhdistelee kuvia ja videoita tietyn musiikin tahtiin. Musiikkia ja tunnelmaa voi halutessaan vaihtaa, jolloin uusi videokooste luodaan saman tien.

Mahdollisesti suurin määrä uudistuksia saapuu Viestit-sovellukseen, joka on Applen mukaan iOS:n käytetyin sovellus. Keskustelujen sujuvuutta pyritään iOS 10:ssä parantamaan esimerkiksi linkkien esikatseluiden ja emoji-ennusteiden avulla. Uutuutena viestisovellus korostaa sanoja, jotka voitaisiin korvata emojilla, jotta käyttäjien ei tarvitsisi metsästää haluamaansa kuvaa valtavien valikoimiensa joukosta. Elämää keskusteluihin taas tuovat esimerkiksi huutamista ja kuiskaamista mukailevat puhekupla-animaatiot.

Näiden ohella Siri avataan kehittäjille, Apple Music -käyttöliittymä menee uusiksi ja News-sovellus saa uusia ominaisuuksia. Samalla HomeKit-älykotitoiminnot on laitettu yhteen pakettiin uudessa Home-sovelluksessa, jolla kodin hallitseminen jatkossa tapahtuu. Apple kertoo painottavansa kaikessa tietoturvaa: älykkäät toiminnot ja käyttäjän analysointi tehdään suoraan laitteella, ei verkossa, ja verkon kautta tapahtuva viestintä salataan aina päästä päähän.

iOS 10 julkaistaan kehittäjille tarkoitettuna esiversiona jo tänään ja heinäkuussa testimahdollisuus avautuu betaohjelmaan kuuluville. Päivityksen varsinainen julkaisu kuluttajille tapahtuu tuttuun tapaan syksyllä.