Infrapunakamera näyttää iPhone X:n Face ID:n tositoimissa

Applen Face ID -tekniikka on herättänyt iPhone X:n julkaisun myötä paljon kysymyksiä. Toisaalta esillä on ollut kasvojentunnistuksen luotettavuus, mitä muun muassa The Verge ja Engadget ovat käyneet arvosteluissaan läpi. Toisaalta myös tekniikan toiminta ja yksityisyydensuoja ovat nousseet puheenaiheiksi.

Apple itse kuvaa Face ID -kasvojentunnistusta kotisivuillaan seuraavasti: ”TrueDepth-kamera­järjestelmässä on useita innovatiivisia tekno­logioita. Ne toimivat yhdessä reaaliajassa ja tunnistavat sinut kasvoistasi luodun yksityis­kohtaisen syvyysmallin avulla. Infrapunakamera lukee pistekuvion, tallentaa infrapunakuvan ja lähettää tiedot A11 Bionic ‑sirun erilliseen Secure Enclaveen, jossa vastaavuus varmistetaan. Kasvoillesi heijastetaan yli 30 000 näkymättömän pisteen verkko, joka muodostaa ainutkertaisen mallin kasvoistasi. Näkymättömän infrapunavalon avulla kasvojentunnistus toimii myös pimeässä.

Face ID avaa iPhone X:n lukituksen vain, kun katsot laitetta. Se on suunniteltu hylkäämään valokuvat ja naamiot. Erillinen turva-alue salaa ja tallentaa turvallisesti kasvojesi mallin. Todentautuminen tapahtuu välittömästi laitteessa, ei pilvessä. Lisäsuojaa tuo se, että Face ID tunnistaa, milloin se on huomion kohteena. Se avaa iPhone X:n lukituksen vain silloin, kun katsot laitetta kohti silmät auki. Face ID voi myös näyttää ilmoituksia ja viestejä, pitää näytön päällä lukiessasi tai vähentää hälytyksen tai soiton äänenvoimakkuutta.”

Vaikka Applen kuvaus antaa hyvän perusidean Face ID:n toiminnasta, on The Verge mennyt tekniikan toimintaan astetta syvemmälle omassa arvostelussaan. Eilen julkaistussa videossa The Verge tarjoaa ensimmäistä kertaa infrapunakameralla otettua kuvaa Face ID:n toiminnasta. Videolla näkyy, miten iPhone X:n pisteprojektori heijastaa kasvoille tuhansia tunnistepisteitä, jotka ovat näkyvissä vain infrapunakameralla. Paljaalla silmällä infrapunavaloa ei voi havaita.

The Vergen infrapunakameralla kuvattu pätkä on nähtävissä alta osana iPhone X:n videoarvostelua.