Ilmainen EU-dataroaming ja -puhelut tulossa

Euroopan komission tekstiluonnos tulevista EU-alueen roaming-säännöistä tuo mukaan uuden ilmaisuutta rajoittavan pykälän.

Komissio suunnittelee, että operaattorien olisi tarjottava lisämaksutonta roaming-käyttöä muissa EU-maissa vähintään 90 päivän ajan vuodessa, kuitenkin korkeintaan 30 päivän yhtämittaiselle jaksolle. Tämä koskee dataroamingia sekä muuta matkapuhelinkäyttöä kuten puheluja ja tekstiviestejä.

Financial Timesin mukaan komission suunnitelma on tiukempi kuin mitä operaattorit odottivat.

Päivämäärien rajoituksella on tarkoitus estää se, että kuluttajat hankkisivat liittymänsä toisesta maasta ja käyttäisivät sitä jatkuvasti roaming-käytössä toisessa.

Erityisesti edullisen mobiilidatan maassa Suomessa operaattorit ovat olleet huolissaan, että ne joutuvat maksumiehiksi rajoittamattomassa ilmaisessa datakäytössä muissa EU-maissa.

Jos asiakas ylittää edellä mainitut päivärajoitukset, olisi operaattoreilla oikeus laskuttaa ylimenevästä käytöstä 0,85 senttiä megatavulta, 4 senttiä puheluminuutilta ja 1 sentti tekstiviestiltä.

Lisäksi komission tekstiluonnoksen mukaan operaattorien pitäisi ensin tiedottaa asiakkaalle ennen kuin alkavat veloittamaan lisämaksuja. Luonnos ottaa huomioon myös tilanteet, joissa esimerkiksi rajalla asuvat ihmiset vierailevat päivittäin toisessa maassa. Tällaisia päiväreissuja toiseen maahan, jonka katkaisevat kirjautumiset myös omaan kotiverkkoon, ei laskettaisi mukaan 90 päivän vuosirajoitukseen.

Komission luonnoksesta uudeksi sääntelyksi käydään vielä keskustelua jäsenmaiden kanssa ennen sen vahvistamista 15. joulukuuta. Voimaan uuden roaming-sääntelyn odotetaan tulevan kesällä 2017.