Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Ilmailuviranomainen muistutti: tietyt 15 tuuman Apple MacBook Pro -läppärit kiellettyjä lentokoneissa – syynä vaarallinen akku

Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen Federal Aviation Administration (FAA) on muistuttanut lentoyhtiöitä noudattamaan säännöksiä mahdollisesti vaarallisella akulla varustettujen laitteiden osalta. FAA:n muistutus koskee muun muassa Applen 15 tuuman MacBook Pro -tietokoneita. Asiasta kertoi ensimmäisenä Bloomberg.

Apple ilmoitti kesäkuussa takaisinkutsusta, joka koskee rajattua määrää vanhemman sukupolven 15 tuuman näytöllä varustettuja kannettavia MacBook Pro -tietokoneita.

Applen mukaan näiden tietokoneiden akku voi ylikuumentua ja syttyä palamaan. Apple kehottaa käyttäjiä lopettamaan laitteen käytön. Mahdollisesti vaarallisella akulla varustetut MacBook Pro -tietokoneet on myyty pääosin syyskuun 2015 ja helmikuun 2017 välisenä aikana ja ne ovat mallia MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015). Apple on avannut verkkosivun, johon voi syöttää oman tietokoneen sarjanumeron, ja tarkistaa kuuluuko se takaisinkutsun piiriin. Apple vaihtaa takaisinkutsun alaisista laitteista akun uuteen veloituksetta.

FAA:n säännösten mukaan lentokoneissa ei saa kuljettaa käsimatkatavarana tai kirjattavana matkatavarana laitteita, joiden akkuun liiittyvästä takaisinkutsusta on ilmoitettu.

FAA:ta on todettu sen olevan tietoinen MacBook Pron takaisinkutsusta ja sen ilmoittaneen siitä lentoyhtiöille. Lentoyhtiöiden käytännöt vaihtelevat – osa esimerkiksi voi kuuluttaa asiasta koneeseen nousun tai turvallisuusohjeiden yhteydessä.

Kolme vuotta sitten Samsungin räjähtävät Galaxy Note7 -älypuhelimet aiheuttivat esimerkiksi mittavampia kuulutuksia ja tiukempaa valvontaa.