iPadia vaaditaan myyntikieltoon – "Pahin esimerkki kertakäyttöiseksi suunnitellusta laitteesta"

Kyle Wiens haluaa saada Applen iPadit myyntikieltoon. Mies myös tietää mistä puhuu, sillähän on iFixitin toimitusjohtaja ja yksi sen perustajajäsenistä. Kyse ei myöskään ole esimerkiksi mistään nuorison turmeltumisesta tai vaikkapa Apple-vihasta, vaan tarkalleen ottaen mies haluaa, että valmistajat tekisivät elektronisista laitteista helposti korjattavia. Hankalasti korjattava iPad on Wiensin mukaan pahin esimerkki kertakäyttöisiksi suunnitelluista elektronisista laitteista.

iFixit on tunnettu tavastaan purkaa uusia elektronisia laitteita ja arvioida niiden korjattavuutta sekä samalla myös antaa ihmisille ohjeita laitteiden purkamiseen, korjaamiseen ja kokoamiseen. Lisäksi iFixit myy laitteiden korjaamiseen tarvittavia työkaluja ja varaosia. iFixit tuo esiin manifestiä, jonka mukaan valmistajien tulisi tehdä laitteista korjattavia niin, että niiden käyttöikä pitenisi, eikä esimerkiksi akun kuluminen loppuun tekisi laitteesta käyttökelvotonta, vaan laitteen omistaja voisi itse, yleisiä työkaluja käyttäen, vaihtaa akun ja muita varaosialaitteisiin.

iFixitin manifesti peräänkuuluttaa elektronisten laitteiden helppoa korjattavuutta.

Kyle Wiens on muun muassa yrittänyt saada Applen iPadejä myyntikieltoon Saksassa, joka on yksi Applen suurimpia markkina-alueita Euroopassa. Wiens haluaa vähentää elektronista jätettä. Jopa satoja miljoonia tonneja uutta elektroniikkaa valmistetaan joka vuosi, ja arvion mukaan vain noin neljännes kaikesta tuotetusta määrästä päätyy elinkaarensa päässä asianmukaiseen kierrätykseen. Miljoonia tonneja elektronisia laitteita ympäristölle vaarallisine materiaaleineen päätyy kaatopaikoille ja luontoon.

Cult of Mac -sivuston haastattelussa Wiens toteaa, ettei kukaan hylkää viisi vuotta vanhaa autoa, jos sen tuulilasi halkeaa, mutta niin ihmiset kuitenkin tekevät puhelimille niiden hajotessa. Rikkinäisiä puhelimia ei korjata, koska niiden korjaaminen on liian kallista ja hankalaa. Wiens haluaisi elektronisille laitteille vastaavan lainsäädännön kuin autoille. Sellaisen, joka pakottaisi valmistajat jakamaan laitteistaan korjaus- ja diagnostiikkatietoja niin, että käyttäjät ja valmistajasta riippumattomat korjausliikkeet voisivat helposti korjata rikkinäisiä laitteita.