Mielenkiintoinen uutinen iPhone-kuvaajille: iOS 10 avaa ovet RAW-kuvaamiselle

Yksi osa-alue, jolla Applen iPhonen kamera on kiistatta jäänyt kilpailijoidensa jalkoihin, on RAW- eli raakakuvaus. Aiemmin ei iPhonella ole ollut mahdollista ottaa raakakuvia, mutta syksyllä virallisesti julkaistavan iOS 10:n myötä asiaan on tulossa muutos.

Siinä missä esimerkiksi JPEG-kuvat ovat kameraohjelmiston valmiiksi käsittelemiä ja pieneen kokoon pakkaamia, ovat raakakuvat käsittelemättömiä, eli niihin tallentuu enemmän kameran kennolle päässyttä materiaalia, eikä kameraohjelmisto poista niistä sisältöä. Tästä on hyötyä silloin, kun kuviin on tarkoitus myöhemmin tehdä itseesimerkiksi terävyys-, värikylläisyys- ja kontrastisäätöjä.

Haittapuolena raakakuvissa on, että ne vaativat enemmän tallennustilaa laitteelta ja niiden avaamiseen ja käsittelyyn tarvitaan asianmukainen ohjelmisto, eli useimpien käyttäjien kannalta raakakuvaamiselle ei olekäyttöä. Vakavammin kuvaamiseen suhtautuvat voivat kuitenkin raakakuvista saada enemmän irti.

iOS 10 avaa sovelluskehittäjille uuden rajapinnan, jonka avulla kolmannen osapuolen sovellukset voivat iPhonen kameralla ottaa raakakuvia käyttäjän muokattaviksi. Kuvat tulevat ulos Adoben Digital Negative- eli DNG-formaatissa. Tiedossa ei ole, onko iPhonen omaan kamerasovellukseen tulossa raakakuvausta, mutta varmaa on, että sovelluskauppaan ilmestyy useita muita sovelluksia, jotka ottavat ilon irti uudesta rajapinnasta.

Raakakuvauksen lisäksi sovelluskehittäjät pääsevät iOS 10:n myötä käsiksi myös ääntä ja liikkuvaa kuvaa tallentaviin Live Photos -kuviin niitä tukevilla puhelimilla. Tähän asti Live Photos -kuvia on voinut ottaa vain iPhonen omalla kamerasovelluksella.

Raakakuvaus sekä Live Photos -kuvat tulevat sovelluskehittäjien käyttööniPhone 6s:llä, 6s Plussalla, iPhone SE:llä sekä 9,7-tuumaisella iPad Pro -mallilla. Lisäksi uusin iPad Pro vetää iPhoneja pidemmän korren mahdollistamalla kuvaamisen laajemmalla väriavaruudella.