Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Pöly ja lika "hyppäävät karkuun" – Samsung lisensoi erikoisen lasipinnoitteen

Samsung on yksinoikeudella lisensoinut Oak Ridge National Laboratoryn (ORNL) kehittämän superhydrofobisen pinnoitustekniikan elektronisissa laitteissa käytettäväksi. Käytännössä tekniikka mahdollistaa esimerkiksi puhelimien ja tablettien lasipintoja, joista vesi ja sen mukana myös pöly ja lika lähes hyppäävät karkuun.

ORNL:n tekniikka pohjautuu lasipinnalle asetettuun ohueen lasikalvoon. Lämpökäsittelyllä syntyy kaksi materiaalikoostumusta, joista etsaamalla saadaan aikaiseksi kolmiulotteinen, huokoinen ja vettä hylkivä pinta.

Hydrofobisella tarkoitetaan pintaa, jolla vesi muodostaa helposti pois valuvia pisaroita. Pinta katsotaan hydrofobiseksi, jos pinnan ja pisaran välinen kontaktikulma on vähintään 90 astetta. Jos vesipisaran kontaktikulma on 150 astetta tai enemmän, kutsutaan pintaa superhydrofobiseksi. ORNL:n pinnoituksella saavutetaan 155 – 165 asteen kontaktikulma, eli vesi käytännössä kimpoaa pois pinnasta. Lopputuloksena on lasipinta, jokahylkii vettä, kerää vähemmän sormenjälkiä ja muuta likaa itseensä sekä heijastelee vähemmän kuin tavanomainen lasi.

ORNL:n kehittämän pinnoitteen mahdollisia käyttökohteita ovat myös esimerkiksi aurinkopaneelit, linssit ja ikkunat, mutta Samsungilla mielessä on pinnoitteiden käyttö elektronisissa laitteissa. Uusi teknologiapitää vielä saada integroitua Samsungin massatuotantojärjestelmiin, joten ensi kevään Galaxy S8 -malleissa uusia pintoja ei välttämättä vielä nähdä, mutta ehkä jo vuotta myöhemmin S9-malleissa.