Esimakua lisänopeuksista: operaattori otti jo käyttöön ensimmäisen gigabitin 4G LTE -verkon

Australialainen Telstra-operaattori on avannut maailman ensimmäisen gigabittiluokan 4G LTE -mobiiliverkon.

Telstran uusi verkko on nyt toiminnassa ja käytettävissä yhdessä Netgearin uuden Nighthawk M1 -mobiilireitittimen kanssa. Vauhdin mahdollistaa Qualcommin X16-modeemipiiri, joka löytyy ensimmäisenä Netgearin laitteesta. Verkon julkistustilaisuudessa esitellyissä Speedtest.net-testeissä päästiin käytännössäkin yli 900 megabitin sekuntilatausnopeuksiin.

Uudella verkolla voi esimerkiksi ladata 3,5 megatavun musiikkikappaleen sekunnin murto-osissa, 20 megatavun PowerPoint-esityksen sekunnissa, 300 megatavun kokoisen tunnin mittaisen TV-sarjan jakson 16 sekunnissa tai 3 gigatavun HD-tarkkuuden elokuvan vain 3 minuutissa.

Uusi nopeampi verkko kattaa keskusta-alueet Australiassa Brisbanen, Sydneyn ja Melbournen kaupungeissa. Verkkolaitteet ovat Ericssonilta.

Netgear Nighthawk M1 -reitin maksaa 360 Australian dollaria eli reilut 250 euroa.

Myös Suomessa otetaan edistysaskeleita 4G-verkoissa keskiviikkona, kun uusi 700 megahertsin taajuus avautuu käyttöön kaikilla operaattoreilla. Uuden taajuuden myötä myös Suomessa aletaan nähdä kolminkertaista operaattoritaajuuden yhdistämistä, joka on yksi osatekijä myös Australian nopeamman verkon reseptissä.

Tähän asti Suomessa teoreettisetkin nopeudet 4G-verkossa ovat rajoittuneet useimmiten 300 megabittiin kahden operaattoritaajuuden yhdistelmänä. Tästä mahdollinen nopeus nousee 450 megabittiin kolmannen taajuuden lisäämisellä mukaan. Suomessa tämä on jatkossa mahdollista huomattavasti laajemmilla alueilla.

Australian verkon nopeudessa keskeisessä roolissa on 4 antennin hyödyntäminen, myös itse päätelaitteessa (4×4 MIMO), eli toistaiseksi Netgearin reitittimessä. Kolmesta taajuudesta kahdella käytetään 2 antennin sijaan neljää, mikä nostaa niiden nopeudet teoriassa tuplaksi eli näin enimmäisnopeus kasvaa jo 750 megabittiin. Tasan gigabittitasolle teoreettinen nopeus nousee tehokkaammalla signaalinkäsittelyllä, eli 256-QAM-moduloinnin käytöllä.

Lähetys verkkoon päin Australiassakin onnistuu edelleen vain 150 megabitin enimmäisnopeudella.

Älypuhelimissa 4×4 MIMO -tuki on vielä tuiki harvinainen. Tuen sisältäviä älypuhelimia ovat Samsungin Galaxy S7 -puhelinten Qualcomm-versiot, LG V20 sekä Sony Xperia XZ. Nämä sisältävät Qualcommin X12-piirin sekä tarvittavat antennit. Gigabittitasolle 4G LTE -nopeuksissa ei yllä vielä yksikään älypuhelin, mutta tilanne on pian muuttumassa: Qualcommin uusi huippujärjestelmäpiiri Snapdragon 835 tulee myös Netgearin reitittimestä löytyvällä Qualcommin X16:lla. Snapdragon 835:llä varustettu tuleva Samsungin Galaxy S8 saakin mahdollisesti kunnian olla ensimmäinen gigabittiluokan 4G-puhelin.

Qualcommin mukaan se testaa gigabittiluokan 4G LTE:tä yhteensä 15 operaattorin kanssa 11 eri maassa.