Huhu: Googlelta on tulossa ”oma puhelin” markkinoille

Googlelta on tulossa ”oma puhelin” markkinoille, raportoi brittilehti The Telegraph. Telegraphin lähteiden mukaan Google keskustelisi operaattoreiden kanssa oman puhelimensa, joka kantaisi Google-brändiä, julkaisusta.

Tähän asti valmistajien aivan omien puhelinten ohella Google on tehnyt yhteistyötä lukuisten eri valmistajien kanssa yhteisbrändättyjen Nexus-puhelinten osalta. Myös Nexus-ohjelman odotetaan yhä jatkuvan.

Telegraphin lähteen mukaan Googlen oma puhelin olisi tulossa vuoden loppuun mennessä, ja sen osalta Google ottaisi suuremman vallan laitteen designista, valmistuksesta ja ohjelmistosta. Tarkempia yksityiskohtia Telegraphilla ei kuitenkaan ole tarjota. Avoimeksi kysymykseksi näiden tietojen perusteella jää esimerkiksi, kuka puhelimen valmistaisi. Jos kyse olisi todella Googlen ohjaamasta projektista, voisi valmistaja olla esimerkiksi Foxconnin tyyppinen sopimusvalmistaja.

Uusia Nexus-puhelimia odotetaan tänä vuonna ensisijaisesti HTC:ltä, joka huhutusti on tehnyt Googlen kanssa laajemman Nexus-sopimuksen. Yksi uusista Nexuksista kulkee Sailfish-koodinimellä, ja sen tekniset tiedot paljastuivat hiljattain. Tosin myös Huawei-pomo kommentoi heiltä olevan tulossa uusi Nexus-laite tänäkin vuonna.

Omat laitteet ovat nähtävästi saamassa Googlen sisällä enemmän sijaa. Tästä kertoo muun muassa aiemman Motorola-pomo Rick Osterlohin paluu, uuden Googlen laitteet yhteen kokoavan yksikön johtajaksi.

Myös Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on kommentoinut Googlen aikovan panostaa enemmän puhelimiin – vaikkakin mielenkiintoisesti hän myös osittain tyrmäsi kysymyksen Googlen omasta puhelimesta kesäkuun vaihteessa Code-konferenssin lavahaastattelussaan. Pichain mukaan Google aikoo jatkaa työskentelyä laitteistokumppanien kanssa, mutta sen mielipiteet voivat nousta vahvemmin esiin jatkossa.

Alkuvuodesta Googlen huhuttiinkin ottavan Nexus-laitteet jatkossa tarkemmin huomaansa.

Lopulta tuoreimpien huhujenkin jälkeen jää vielä epäselväksi, kuinka vahvasti Google on vaikutustaan puhelimissa laajentamassa ja olisiko huhuttu ”Google-puhelin” todellakin jotain enemmän uutta – vai vain Nexus-ohjelman viemistä eteenpäin aiempaa tiukemmassa Googlen ohjauksessa. Yksi mahdollisuushan olisi, että Google toimisi jatkossakin kummpaneiden kanssa, mutta tulevat yhä nexusmaisesti yhdessä kehitetyt puhelimet eivät vain jatkossa kantaisi enää lainkaan valmistajakumppanin, vaan vain Googlen brändiä.

Googlen suuremmalla lähdöllä itse puhelimiin voisi olla vaikutuksensa myös sen kehittämän Android-käyttöjärjestelmän tulevaisuuteen ja kumppanisuhteisiin. Merkittävimpien Android-valmistajien on raportoitu kehittävän taustalla varasuunnitelmana omia järjestelmiään. Juuriviime viikolla esillä oli Huawein projekti oman käyttöjärjestelmän luomiseksi.