Huawei ylsi 100 miljoonan älypuhelimen toimituksiin tänä vuonna jo ennen toukokuun loppua

Huawei ylsi 100 miljoonan älypuhelimen toimituksiin kuluvana vuonna jo 30. toukokuuta. Huawei kertoi luvusta julkistaessaan eilen Kiinassa kolme uutta Nova 5 -sarjan älypuhelinta sekä uudet MediaPad M6 -huipputabletit.

Yhdysvaltojen toimet eivät ehtineet vaikuttaa Huawein toimituksiin vielä paljoa toukokuussa, sillä kieltolistalle asettamisen vaikutukset alkoivat selvitä vasta 19. toukokuuta.

Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää jatkossa päätöksen pysyessä voimassa yhdysvaltalaisen teknologian – esimerkiksi komponenttien ja ohjelmistojen – myynnin Huaweille. Vaikka jo myytyjen ja kaupassa tarjolla olevien laitteiden osalta Huawei on kertonut käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitysten jatkuvan ennallaan, on laaja uutisointi ja kokonaisuutena epävarma tilanne Huawein ympärillä johtaneet sittemmin sen älypuhelinmyynnin merkittävään pudotukseen.

Huawein perustajan Ren Zhengfein aiempien kommenttien mukaan Huawei odottaa nyt noin 100 miljardin dollarin liikevaihtoa tältä vuodelta, kun aiemmin sen alkuperäisenä tavoitteena oli yltää 125 miljardiin tänä vuonna ja 130 miljardiin ensi vuonna. Viime vuodelta Huawei kirjasi 104 miljardin dollariin liikevaihdon. Huaweilla odotetaan rajoituksista siis noin 25-30 miljardin dollarin iskua liiketoimintaan. Renin viisi päivää sitten kertomien tietojen mukaan Huawein älypuhelinmyynti on laskenut 40 prosentilla viimeisen kuukauden aikana.

Viime päivinä Huawein mukaan sen älypuhelinmyynti Länsi-Euroopassa on kuitenkin kääntynyt jälleen kasvuun. On kuitenkin epäselvää johtuuko tämä kuluttajien huolien helpottumisesta pahimman epävarmuuden hälvettyä esimerkiksi päivityksistä sekä uutisoinnin hieman rauhoituttua asian ympärillä vaiko ainoastaan jälleenmyyjien halusta myydä pois Huawei-laitteita varastoistaan.

Pidemmällä aikavälillä Yhdysvaltojen päätösten pysyessä voimassa Huawein älypuhelinliiketoiminta joutuu aivan uudenlaiseen tilanteeseen.

Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen pysyessä voimassa Huawei ei voi jatkossa käyttää uusissa laitteissa Googlen palveluilla varustettua Androidia. Huawei on vahvistanut kehittävänsä omaa käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmään on viitattu Hongmeng ja Ark OS -nimillä, ja puheiden mukaan se voisi olla valmis markkinoille Kiinassa vielä tänä vuonna ja kansainvälisesti ensi vuoden aikana. Tiettävästi Huawein kehittämä käyttöjärjestelmä pystyy kuitenkin hyödyntämään Android-sovelluksia, mutta kehittäjien tulee tehdä pieniä muutostöitä taatakseen yhteensopivuuden ja toimivuuden Huawein järjestelmässä.

Käyttöjärjestelmämuutoksen ohella vielä suurempia kysymysmerkkejä Huawein tulevien älypuhelinten kannalta ovat ARM-yhteistyön katkeaminen, minkä myötä Huawei ei voi kehittää uusiin älypuhelimiinsa näillä näkymin uusien arkkitehtuurien mukaisia tehokkaampia nykyistä tehokkaampia järjestelmäpiirejä. Lisäksi sovellusten saatavuus tuleviin Huawein omalla käyttöjärjestelmällä varustettuihin laitteisiin on epäselvää, sillä monet suosituimmista sovelluksista ovat yhdysvaltalaisyhtiöiden kehittämiä eivätkä ne välttämättä voi tuoda niitä saataville Huawein sovelluskauppaan jatkossa.

Yhdysvallat ei ole esittänyt missään vaiheessa julkisesti minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawei olisi suorittanut vakoilua Kiinan eduksi, vaikka on samalla sinnikkäästi pitänyt esillä Huawein aiheuttamia uhkia maan turvallisuudelle.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on väläyttänyt mahdollisuutta ratkaista myös Huawei-tilanne osana Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä laajempia kauppaneuvotteluja. Mahdollinen rajoitusten peruminen parantaisi Huawein tilannetta samantien merkittävästi, vaikka se ei poistaisikaan täysin tähänastisia vaikutuksia mielikuviin Huaweista.