Huawei vakuuttaa: Yhdysvaltojen asettamat rajoitukset eivät vaikuta Suomeen – t&k-panostuksiin odotetaan 30 prosentin kasvua

Huawein mukaan haastavalla maailmanpoliittisella tilanteella ei ole vaikutusta Huawein Suomen tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan. Huawei on investoinut tutkimukseen ja tuotekehitykseen Suomessa kaikkiaan 150 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria vuodesta 2012 lähtien, jolloin ensimmäinen tutkimus- ja kehityskeskus avattiin Helsingin Ruoholahteen. Viime vuonna Huawein tutkimus- ja kehitysinvestoinnin suuruus oli 50 miljoonaa Yhdysvaltojen, ja tämän vuoden osalta siihen odotetaan kasvua 30 prosenttia viime vuodesta.

”Huaweihin kohdistuneet toimenpiteet ovat osa suurvaltapoliittista taistelua, johon yritys ei pysty vaikuttamaan. Huawei keskittyy teknologian ja innovaatioiden kehittämiseen, ei politiikkaan. Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta aiomme olla jatkossakin markkinaykkönen niin matkapuhelinverkoissa kuin älypuhelimissa”, kertoo Liu Dawei, Huawei Suomen toimitusjohtaja.

Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle. Tämä tarkoittaa, ettei Huaweille saa myydä yhdysvaltalaista teknologiaa ilman Yhdysvaltojen kauppaministeriön erillistä lupaa. Kielto koskee sekä laitteita että ohjelmistoja, minkä takia myös Google on lopettamassa Android-yhteistyön Huawein kanssa. Tällä hetkellä voimassa on kuitenkin 19. elokuuta asti ulottuva 90 päivän väliaikainen lisenssi, jonka aikana olemassa olevien laitteiden osalta myös Google-yhteistyö voi jatkua.

Huawei on jo aiemmin kertonut, että nyt käytössä ja myynnissä olevat puhelimet toimivat jatkossakin normaalisti – Google-sovellukset ja tietoturvapäivitykset mukaan lukien. Tilanne ei myöskään vaikuta Huawein kykyyn toimittaa 5G-verkkoja.

”Uusia tuotelanseerauksia jatketaan normaalisti. P30-sarjaan on tulossa pian kovasti odotettu Amber Sunrise -väri, jonka odotetaan myyvän hyvin Suomessakin. Uusia 5G-laitteita tuodaan markkinoille myös”, kertoo Huawei Suomen kuluttajaliiketoimintayksikköä johtava Roger Yu.

Huawein mukaan Yhdysvaltojen rajoitusten vaikutus Huawein liiketoimintaan on rajallinen, sillä yhtiö on valmistautunut tilanteeseen jo vuosia. Vaikka Qualcomm ja muut yhdysvaltalaiset valmistajat joutuisivat lopettamaan sirujensa myymisen Huaweille, toiminnan ei katsota vaarantuvan.

Huawein HiSilicon-piirisarjoja valmistava yritys pystyy Huawein mukaan tuottamaan kaikki päätuotteiden tarvitsemat sirut. Esimerkiksi Suomessa 5G-tuotteiden ja palveluiden tarjoaminen jatkuu kuten ennenkin, ilman katkoksia tai muutoksia. Sen sijaan tilanne aiheuttaa epävarmuutta koko alalle, sillä kaikki toimijat odottavat nyt tilanteen rauhoittumista.

”Suomi on globaali pioneeri 5G-liiketoiminnassa. Markkina on hyvin kypsä ja uniikki. Meille on tärkeää tukea asiakkaitamme jatkossakin ja kehittää toimintaamme edelleen. Teemme töitä päästäksemme laajentamaan Suomen 5G-ekosysteemiä maailman parhailla ratkaisuilla ja laitteilla”, sanoo Huawein Liu Dawei.

Huawein tilanteeseen voidaan hakea ratkaisua myös laajemmissa Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa, on Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump väläyttänyt. Sillä välin Huawei jatkaa tuleviin laitteisiinsa oman käyttöjärjestelmänsä kehitystä.