Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huawei-pomo ei usko älykelloihin – vaikka firma sellaisen juuri esittelikin

Älykelloista ei ole tullut suurta hittiä. Monien mielestä älykellolle ei ole varsinaista tarvetta: kaikki käy helposti älypuhelimellakin. Tätä mieltä on myös Huawein pääjohtaja.

”En ole mies, joka pitää ranteessaan kelloja, enkä ole koskaan ollut optimistinen tästä markkinasta. itse asiassa en ole koskaan ymmärtänyt tarvetta pitää älykelloa ranteessa kun kaikki mitä tarvitsemme on puhelimissamme”, kommentoi Eric Xu, yksi kolmesta Huawein vaihtuvasta pääjohtajasta Huawein analyytikkopäivillä.

Xun kommentit ovat kuitenkin hieman yllättäviä, sillä myös yksi Huawein itsensä viimeaikaisia tärkeimpiä tuotejulkistuksia on juurikin toinen sukupolvi Huawei Watchista. Tällä kertaa Huawei esitteli kellonsa useampina versioina, jotka tarjoavat aiempaa sporttisemman ilmeen sekä myös sisäänrakennetut mobiiliverkkoyhteydet.

Xu kertoo suhtautuvansa epäillen Huawein omaan kehitystyöhön. ”Kun Huawein älykellotiimi esittelee minulle innostuneena ideoitaan, muistutan heitä aina harkitsemaan, onko asioille todellista tarvetta markkinalla.”

Tuore Android Wear 2.0 on tehnyt kelloista aiempaa itsenäisemmin toimivia, mutta alusta asti älykelloja piinanneet ongelmat ovat yhä pitkälti ennallaan. Lyhyt akkukesto. Käytön hitaus ja hankaluus. Houkuttelevien toimintojen puute. Liian suuri koko, erityisesti mobiiliverkkoja suoraan tukevissa malleissa.

Lisäksi Android-kellojen markkinoita vaivaa hurja kilpailu: erilaisia vaihtoehtoja on kymmenittäin, ja erottuminen joukosta positiivisella tavalla on erittäin vaikeaa. Apple Watch on menestynyt toistaiseksi älykelloista ylivoimaisesti parhaiten ja myynyt lähes ainoana älykellona merkittäviä määriä.

Huawein uudet älykellot ovat saaneet jopa heikompia ensiarvioita kuin edes sen ensimmäinen Huawei Watch pari vuotta sitten. Pääjohtajan kommenttien perusteella Huaweilta tuskin on luvassa mitään mullistavaa älykelloihin lähitulevaisuudessakaan.