Huawei haastoi Samsungin oikeuteen – syyttää patenttirikkomuksista

Jo maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinmarkkinoilla noussut Huawei on nyt asettanut tähtäimeensä markkinaykkösen Samsungin. Huawein mukaan Samsung on rikkonut sen patentteja.

Huawei on haastanut Samsungin oikeuteen patenttirikkomuksista sekä Yhdysvalloissa että kotimaassaan Kiinassa, kertoi se keskiviikkona.

Samsung on Huawein väitteiden mukaan käyttänyt ilman lisenssiä eli luvatta puhelimissaan 4G-verkkoihin liittyvää viestintäteknologiaa sekä myös käyttöjärjestelmään ja -liittymään liittyviä toimintoja, jotka Huawei on patentoinut.

Huawein tapaus on ensimmäinen, jossa se haastaa Samsungin patenttiasioissa. Yleensä kiinalaisyhtiöt ovat laajemminkin olleet patenttikiistoissa haastettuna osapuolena, vaikka osalla nykyään onkin jo huikeat patenttiarsenaalit. Huaweinkin salkkuun kuului vuoden lopussa kaikkiaan yli 50 000 patenttia ja se sijoitti viime vuonna 9,2 miljardia dollaria tuotekehitykseen, 80 000 työntekijän voimalla töitä paiskien.

Monet mobiilimarkkinoilla toimivat kiinalaisyhtiöt ovat hyvin nuoria eikä niille ole kertynyt suurta patenttimassaa. Tästä Huawei on kuitenkin täydellinen poikkeus, sillä se on toiminut alalla jo pidempään ja on myös yksi maailman TOP3-verkkovalmistajista.

Älypuhelinmarkkinoilla viime vuosien merkittävin patenttitaisto on käyty Applen ja Samsungin välillä, eikä sekään kiista ole vielä ohi vaikka taisto otsikoista onkin pitkälti jo hävinnyt.

Huawei on sopinut viime aikoina patenteista muun muassa Ericssonin ja Applen kanssa. Apple maksaa jatkossa Huaweille maksuja sopimuksen perusteella.

Yksityiskohtaista tietoa patenteista, joiden rikkomisesta Huawei Samsungin nyt on haastanut, ei ole vielä tullut julki. Ainakin osassa on kyse kuitenkin niin sanotuista essentiaalipatenteista eli kiinteästi alan standardeihin liittyvistä pakollisesti hyödynnettävistä patenteista, joiden lisensoinnin tulisi tapahtua FRAND-mallin mukaisesti eli reilulla, kohtuullisella ja tasapuolisella korvauksella.

BBC:n mukaan Huawei haluaisi saada aikaan sopimuksen, jossa se ristiinlisensoisi Samsungilta patentteja omiensa vastineeksi.

Mahdollista ja aiempien lukuisten vastaavien tapaustenperusteella jopa todennäköistä on, että Huawei ja Samsung pääsevät aikanaan sopuun eikä oikeus lopulta käsittele asiaa päätökseen asti.