Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Historiallisen yhteistyön tulos: Intel esitteli AMD:n Radeon-grafiikoilla varustetut uudet suorittimensa

Intel on esitellyt CES-messujen yhteydessä uudet 8. sukupolven Intel Core G -sarjan suorittimensa, jotka on varustettu integroiduilla AMD:n Radeon RX Vega M -grafiikkasuorittimilla.

Inteliä ja AMD:tä on tavattu pitää pahimpina kilpailijoina, mutta uusissa suorittimissa ne ovat lähteneet historialliseen yhteistyöhön.

Intelin AMD-grafiikoilla varustettuja suorittimia voidaan jatkossa nähdä raskaammissa pelikannettavissa. Niiden vaadittavasta jäähdytystehosta kertovat TDP-arvot 65 ja 100 wattia mallista riippuen, kun aiemmin Intelin kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetut suorittimet ovat yltäneet maksimissaan 45 wattiin. Uudet suorittimet eivät kuitenkaan tarvitse rinnalleen erillistä näytönohjainta – tosin sellainenkin voidaan kokonaisuuteen liittää.

Intelin uudet suorittimet koostuvat neliytimisistä Intelin suorittimista, integroidusta Radeon RX Vega M -grafiikkasuorittimesta sekä 4 gigatavusta HBM2-muistia, joka hyödyntää Intelin uutta Embedded Multi-Die Interconnect Bridge -muistiväylää. Suorittimissa on mukana myös Intelin oma grafiikkasuoritin AMD:n rinnalla. Sitä käytetään, kun ei tarvita huipputehoa, sillä vähätehoisempi Intelin grafiikkasuoritin on myös huomattavasti vähävirtaisempi.

Intel itse esitteli uudella suorittimella varustetun minikokoisen NUC-pöytätietokoneen, jota Intel kehuu yhdeksi pienimmistä virtuaalitodellisuuslaitteita tukevaksi tietokoneeksi.

Intelin jälkeen laitevalmistajista ensimmäisinä uusilla suoritimilla tuotteita odotetaan HP:lta ja Delliltä.