Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Erikoinen ongelma piinaa jo monia: iPhone 6:n näyttö lakkaa toimimasta oikein

Laitteiden purkukatsauksistaan tunnettu iFixit kertoo blogissaan oudosta ongelmasta, joka kasvavassa määrässä Applen iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelimia johtaa vakaviin ongelmiin sen näytössä.

Näyttöongelma näkyy iPhonen näytön yläreunassa harmaana palkkina, minkä lisäksi yleinen kosketuksen tunnistus ja vaste heikkenee. iFixitin mukaan ongelma on ”uskomattoman yleinen” lukemattomien iPhoneja korjaavien tahojen kertoman perusteella.

– Ongelma on niin laajalle levinnyt, että minusta tuntuu että lähes jokaisessa iPhone 6:ssä / iPhone 6 Plussassa on kosketus sitä ja ne ovat kuin tikittäviä pommeja, jotka vain odottavat toteutumistaan, kommentoi STS Telecom -korjausyrityksen omistaja Jason Vilmer iFixitille.

Myös Applen tukipalstoilla ongelmasta on käyty lukuisia keskusteluja, mutta Apple ei virallisesti ole vahvistanut ongelmia ja puhelimiaan korjaamaan Apple-liikkeeseen vieneille ei ole tarjottu ratkaisuksi muuta kuin uuden puhelimen ostoa takuun jo umpeuduttua.

Korjaajien mukaan ongelman todellinen lähde löytyy iPhoneissa kosketusnäytön kanssa toimivista, piirilevyltä löytyvistä ohjainpiireistä. Ongelma ei näin korjaannu kosketusnäyttökomponentin vaihdolla, vaan palaa esiintymään myös uuteen näyttökomponenttiin.

Punaisella on reunustettu iPhonen piirilevyltä ongelman aiheuttavat kosketuksen ohjainpiriit.

Ohjainpiireissä on epäilty olevan valmistusvikaa, mutta laajemmin ongelmien aiheuttajaksi epäillään aikanaan laajasti otsikoissa ollutta iPhone 6:n ja erityisesti suurikokoisemman iPhone 6 Plussan taipumista. Kun puhelimet käytössä voivat hieman taipua, alkaa poikkeuksellisen huonosti kyseessä olevissapuhelimissa suojattujen ohjainpiirien kosketus piirilevyyn heikentyä ja lopulta se voi katketa kokonaan. Tämän takia näyttöongelma voisi olla yleisempi suuremmassa Plus-mallissa sen herkemmän taipuvuuden takia. Uudemmissa iPhone 6s ja 6s Plussassa Apple vahvisti rakennetta, mutta siirsi ohjainpiirit myös suoraan näytön yhteyteen.

Ongelmien perimmäisen syyn löytyminen taipuvuudesta selittäisi myös sen, miksi ongelmat näytössä alkavat ilmaantua laajemmin vasta ajan kanssa.

Uuteen puhelimeen vaihtamiseen lisäksi ongelman voi iPhone 6:ssa tai iPhone 6 Plussassa korjata vaihtamalla koko iPhonensa piirilevyn, mikä kuitenkin on kallista. Edullisempi keino voi ollavain ohjainpiirien vaihto.

Lyhytaikaisesti ongelmaan voi auttaa painelu oikealta kohdin, jolloin ohjainpiirien ja piirilevyn välinen yhteys tukevoituu. Tämä on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, joka ei todellisuudessa poista ongelmaa.

Korjaajat uskovat Applen joutuvan vielä vastaamaan virallisesti ongelman olemassaoloon mahdollisen joukkokanteen jälkeen.