Häviötön äänenlaatu Bluetooth-kuulokkeisiin - Qualcomm julkisti aptX Lossless -teknologian

Qualcomm on julkistanut uuden häviöttömän äänenlaadun aptX Lossless -teknologian.

Uutuus on osa Qualcommin Snapdragon Sound -ääniteknologiakokonaisuutta.

Qualcommin teknologiaratkaisulla kuulokevalmistajat voivat toteuttaa langattomia Bluetooth-kuulokkeita, jotka tukevat häviötöntä äänenlaatua.

aptX Lossless täydentää Qualcommin aiempaa aptX-koodekkien valikoimaa ollen uusi osa Qualcommin mukautuvaa aptX Adaptive -teknologiaa. aptX Losslessin avulla Bluetooth-yhteyden yli voidaan siirtää musiikkia CD-levyn äänenlaatuun nähden häviöttömästi, 16-bit / 44,1 kHz -muodossa, kun käyttäjä kuuntelee äänenlaadultaan häviötöntä musiikkitiedostoa ja RF-olosuhteet ovat sopivat eli riittävän häiriöttömät.

Qualcommin mukaan häviötön äänenlaatu aptX Lossless -teknologialla on tulossa saataville  ensimmäisissä tuotteissa loppuvuodesta 2021.

Myös useat eri musiikin suoratoistopalvelut tarjoavat nykyisin vaihtoehtona häviöttömän äänenlaadun, mikä osaltaan kasvattaa tarvetta myös häviötöntä äänenlaatua tukeville langattomille kuulokkeille.

Alta löytyvä Qualcommin esittämä vertailu kertoo, kuinka Bluetooth-standardin tavanomainen aptX-koodekki hukkaa suuren osan audiodatasta, aptX Adaptive jo melko vähän ja uusi aptX Lossless on häviötön, matemaattisesti säilyttäen kaikki bitit.

Qualcommin vertailu Bluetoothin tavanomaisesta SBC-koodekista, aiemmasta aptX Adaptive -koodekista ja uudesta aptX Lossless -koodekista.
Qualcommin vertailu Bluetoothin tavanomaisesta SBC-koodekista, aiemmasta aptX Adaptive -koodekista ja uudesta aptX Lossless -koodekista.

Osana häviöttömän äänenlaadun mahdollistamista Qualcomm aptX Adaptive toimii yhdessä riittävän tiedonsiirtokyvyn mahdollistavan Qualcomm Bluetooth High Speed Link -teknologian kanssa.

Qualcommin mukaan parhaimmillaan tiedonsiirtonopeus laitteesta kuulokkeisiin voi yltää jopa 1 megabittiin sekunnissa, mutta laskea alaspäin 140 kilobittiin sekunnissa ruuhkaisissa RF-ympäristöissä äänen katkeamisen tai häiriöiden rajoittamiseksi. Teknologia skaalautuu näin eri käyttöolosuhteisiin Bluetooth-linkin voimakkuuden perusteella, sekä lisäksi mukautuu automaattisesti myös toistettavan materiaalin mukaisesti, hyödyntäen häviötöntä äänenlaatua, kun se tunnistaa häviöttömän lähdemateriaalin.

Vaihtoehtona CD-äänenlaatua vastaavalle häviöttömälle äänelle (16-bit / 44,1 kHz) Qualcomm tarjoaa myös häviöllisen 24-bit / 48 tai 96 kHz -äänen.

”Äänenlaatu on tärkein äänentoistolaitteiden ostopäätöstä ajava tekijä vuoden 2021 State of Sound -tutkimuksessamme, joka myös kertoi kasvavasta kysynnästä korkeamman laadun suoratoistettavalle äänelle. Yli puolet vastaajista hakee joko häviötöntä tai korkean resoluution äänenlaatua, ja massiiviset 64 prosenttia kertoivat häviöttömän äänenlaadun todennäköisesti vaikuttavan heidän päätökseensä ostaa langattomat nappikuulokkeet”, kommentoi Qualcomm Technologiesin johtaja James Chapman julkistusta.

Alla Qualcommin Snapdragon Sound + Qualcomm aptX Adaptive -ominaisuusvertailu kilpaileviin ratkaisuihin.

Qualcommin Snapdragon Sound -kokonaisuus vs. kilpailijat.
Qualcommin Snapdragon Sound -kokonaisuus vs. kilpailijat.

Qualcomm julkisti Snapdragon Sound -kokonaisuuden alun perin keväällä 2021. Sen alle on koottu yhteen Qualcommin eri langatonta äänentoistoa parantavat ratkaisut, joiden tuesta Snapdragon Sound -merkintä kertoo.

Qualcomm testaa Snapdragon Sound -laitteet ennen niiden sertifointia varmistaakseen vaatimusten täyttymisen esimerkiksi mitä tulee äänenlaatuun, viiveeseen ja yhteyden luotettavuuteen.

Toistaiseksi Qualcommin mukaan Snapdragon Sound -lisensointikumppaneitä sillä on 31 kappaletta. Näitä ovat esimerkiksi Asus, Audio-Technica, Cleer, Edifier, Master & Dynamic, Motorola ja Xiaomi. Kuulokkeiden lisäksi Snapdragon Sound -kokonaisuus kattaa myös päätelaitteet, kuten älypuhelimet.

Qualcommin mukaan koronapandemia on kasvattanut kiinnostusta äänentoistolaitteisiin, ja esimerkiksi 57 prosenttia kertoo käyttävänsä niitä entistä useammin myös pandemian päättyessä. Musiikin kuuntelun lisäksi laadukkaat kuulokkeet ovat nykyisin tärkeä osa myös esimerkiksi videopuheluja.