Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Haluatko tehdä Android-puhelimestasi todella yksinkertaisen ja vähemmän houkuttelevan? Kokeile Siempo-launcheria

Nykypäivänä älypuhelimet hoitavat tehtäviä, joihin ennen tarvittiin useita erillisiä laitteita. Positiivinen asia voi muodostua myös ongelmaksi, välillä älyluuri kun tarjoaa liikaakin tekemistä. Mikäli näytön tuijottaminen tuntuu vievän liikaa aikaa, on Siempo- niminen Android-launcher kokeilemisen arvoinen.

Siempo on tarkoitettu tekemään älypuhelimesta sanalla sanoen tylsän, tai ainakin vähemmän virikkeellisen. Erittäin pelkistetty Android-kokemus saavutetaan mustavalkoisilla sovelluskuvakkeilla, jotka poikkeavat normaaleista klikkaamaan kutsuvista väriläiskistä. Kuvakkeet ovat muokattavissa, joten esimerkiksi viestit-painikkeen saa haluttaessa avaamaan tekstiviestien sijaan WhatsAppin. Jutun juoni on siinä, että kuvake sekä launcherin muutoinkin karsittu ulkoasu vähentävät tarvetta turvautua älypuhelimen tarjoamiin ärsykkeisiin tylsän hetken kohdalle osuessa.

Siempossa on oletuksena kolme aloitusvälilehteä, joiden kuvakkeet ovat tarkoituksella erittäin pelkistettyjä.
Siempossa on oletuksena kolme aloitusvälilehteä, joiden kuvakkeet ovat tarkoituksella erittäin pelkistettyjä.

Launcherin asetusten määrittäminen aloitetaan kirjoittamalla itseä inspiroiva teksti, josta tulee sitten puhelimen muuten valkoisen taustakuvan keskipiste. Esimerkiksi ”keskity hommiin” tai ”unohda turha seilailu” toimii ikään kuin kannustushuutona, jonka Siempon käyttäjä näkee aina älypuhelimeen kajotessaan.

Myös ilmoituksia saa halutessaan viivästytettyä.
Myös ilmoituksia saa halutessaan viivästytettyä.

Itse sovellukset puolestaan on aseteltu omiin välilehtiinsä kategorioittain. Kuvakkeettoman aloitusvälilehden lisäksi Siempo sisältää omansa ”perussovelluksille”, kuten vaikkapa navigoinnille, säälle ja kameralle, joista jokaisen saa avaamaan halutun sovelluksen, kuten sanottua. Viimeinen välilehti puolestaan kuuluu sellaisille sovelluksille, joiden käyttöä haluaa vähentää. Lihasmuistiin perustuvan ”vahinkokäytön” estämiseksi Siempo sekoittaa kolmannen välilehden sovellukset aina kun näyttö sammutetaan.

Näppärä toiminto on myös Siempon Tempo-ominaisuus, jolla voi asettaa ilmoitukset kilahtamaan kuuluville tiettyyn aikaan, esimerkiksi työpäivän päättyessä neljältä. Halutessaan puhelimen voi asettaa kertomaan uusista ilmoituksista myös puolen tunnin välein, tai miten usein tai harvoin haluaakaan.

Alun perin pieleen menneen ja samaa periaatetta noudattaneen Kickstarter-älypuhelinprojektin raunioille syntynyt Siempo-launcher on ladattavissa ilmaiseksi Googlen Play-kaupasta.