Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Haluatko nopeasti latautuvan ja hyvällä akkukestolla varustetun puhelimen? Tässä parhaimmat

Akkukesto on puhuttanut älypuhelimissa yhtä pitkään kuin itse älypuhelimia on markkinoilta löytynyt. Ongelmaan onkin saatu mitä erilaisimpia ratkaisuja aina mukana kannettavista virtapankeista vaihdettaviin akkuihin ja pikalataukseen. Samalla myös itse akkukestossa on tapahtunut kehitystä, mikä käy ilmi PhoneArenan tuoreesta vertailusta, jossa tarkastellaan älypuhelinten akkukeston kehitystä vuosien varrella. Tulosten perustana on PhoneArenan oma akkutesti, jota yhtiö on käyttänyt älypuhelimissa vuodesta 2012 lähtien.

Historian valossa älypuhelinten akkukestoa ovat hallinneet Samsungja Sony, joskin Sony on kärsinyt viime vuosina Xperia Z5- ja Xperia Z3+-mallien akkukesto-ongelmista. Samsunginkin kohdalla menestys on ollut kaksijakoista, sillä Note-sarjan menestyksestä huolimatta, Galaxy S -sarja on jäänyt akkukestossa takavuosista jälkeen. Selvänä nousijana akkukestossa on Apple, jonka iPhone 6s -malli menestyi testissä loistavasti. Uusia iPhone 6 Plus- ja iPhone 6s Plus -malleja vertailuun ei ole sisällytetty.

Vuosien varrella asetelmat ovat kääntyneet päälaelleen. Vuonna 2013 ykköspaikkaa hallussa pitänyt LG on tippunut vuonna 2016 jumbosijalle. Sony on puolestaan kirinyt kolmessa vuodessa viimeiseltä paikalta selväksi ykköseksi.

 

Kokonaisuutena älypuhelinten akkukesto on kehittynyt, vaikka luvuissa on selvää aaltoliikettä. Alkuvuonna 2015 koetun sukelluksen ja loppuvuonna koetun piikin jälkeen, vuonna 2016 akkukestossa on palattu pitkälti vuoden 2014 tasolle.

Akkukeston lisäksi toinen puhelimissa huomioitava tekijä on latausaika. Huolimatta älypuhelinten jatkuvasti kasvavista akuista ja suuremmista akun kapasiteeteista, ovat latausajat kokonaisuutena laskeneet selvästi. Eniten latausaikoja ovat onnistuneet lyhentämään Sony, HTC ja Motorola (nykyisin Lenovon omistuksessa), joiden puhelimissa latausajat olivat lähtökohtaisesti suurin ongelma. Erityisen hyvin latausajoissa on pärjännyt myös LG, mikä osaltaan kompensoi yhtiön akkukestossa kokemia ongelmia.

Vuosien varrella kaikki valmistajat Applea lukuun ottamatta ovat onnistuneet lyhentämään puhelimiensa latausaikoja.

 

Vuonna 2016 keskimääräisen älypuhelimen lataaminen onnistuu yli tunnin nopeammin kuin vuonna 2014.