Googlen Street Viewin kivikkoinen tie jatkuu – jopa turvallisuusuhka?

Viimeisen vuosikymmenen aikana Googlen katunäkymä, Google Street View, on levittäytynyt nopeasti ympäri maailmaa. Prosessi ei ole ollut kivuton ja monessa maassa kuvausautot ovat herättäneet huolta ihmisten yksityisyydensuojasta ja kansallisesta turvallisuudesta. Aiempina vuosina Google on kokenut ongelmia muun muassa Itävallassa, Saksassa ja Kanadassa, joissa kuvaukset on väliaikaisesti jouduttu keskeyttämään, johtuen palvelun keräämästä kritiikistä.

Tuoreimpana tapauksena Googlen kuvauspalvelu on kokenut vastatuulta Intiassa, jossa viranomaiset ovat kieltäneet laajemman kuvadatan keräämisen maasta. Päätöstä on perusteltu turvallisuustekijöillä ja muun muassa terrorismiuhalla. Yhtenä esimerkkinä terrorismiuhasta viranomaiset antavat vuoden 2008 terroristi-iskut Mumbaihin, joiden suunnittelussa uskotaan käytetyn Mumbaista saatavilla ollutta kuvamateriaalia.

Vaikka päätös Street View -kuvauksen rajoittamisesta saattaa kuulostaa eurooppalaisittain erikoiselta, on Googlen palvelun suosio Aasiassa selvästi Eurooppaa vähäisempää. Tällä hetkellä Street View kattaa Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikan, Australian ja Japanin, mutta varsinkin Afrikka, Lähi-Itä ja Aasia ovat yhä suurilta osin kuvaamatta. Sama pätee myös Googlen palveluihin yleisesti, sillä esimerkiksi Kiinassa monet Googlen palvelut ovat yhä tiukan sensuurin alaisina.