Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google sulkee Stadia-pilvipelipalvelunsa - asiakkaille rahat takaisin ostoksista

Google on ilmoittanut sulkevansa Stadia-pilvipelipalvelunsa tammikuussa 2023.

Googlen alun perin vuonna 2019 julkaisema Stadia-pilvipelipalvelu ei ikinä lähtenyt sellaiseen lentoon kuin teknologiajätti toivoi. Stadia-palvelusta vastanneen johtajan Phil Harrisonin mukaan pääsyy palvelun sulkemiseen onkin yksinkertaisesti se, ettei Stadia ole saavuttanut odotettua käyttäjämäärää.

Jo alkuvuodesta helmikuussa 2022 kuultiinkin raportti, että Googlen suunnitelmissa oman Stadia-palvelun sijaan näyttääkin olevan entistä vahvemmin pelien suoratoistoteknologian tarjoaminen ratkaisuna muille.

Laajasti eri laitteilla käytettävissä oleva Stadia-pilvipelipalvelu on ollut käytännössä Googlen pilvipalvelussa sijaitseva vastine pelikonsolille. Palvelua on päässyt käyttämään joko ilmaiseksi tai Stadia Pro -tilauksella 9,99 euron kuukausimaksulla. Stadia Pro -tilaukseen on kuulunut mukaan joukko pelejä. Muuten pelit tulee ostaa Stadian kaupasta, ja hinnat ovat olleet karkeasti samaa tasoa kuin tavallisilla tietokone- ja konsoliversioilla.

Stadia on ollut käytettävissä laajasti eri älypuhelimilla ja tablettilaitteilla, tietokoneilla. televisioilla ja esimerkiksi Chromecasteilla.

Kun heinä-elokuun taitteessa huhut Stadia-pilvipelipalvelun sulkemisesta lähtivät leviämään, Stadian Twitter-tilillä tieto kiistettiin vielä selväsanaisesti. ”Stadia ei ole sulkeutumassa. Voitte olla varmoja, että pyrimme jatkuvasti tuomaan lisää upeita pelejä alustalle ja osaksi Stadia Prota. Kertokaa meille, jos teillä on muita kysymyksiä”, Stadia-tilillä todettiin. Nyt alle kaksi kuukautta myöhemmin tilanne on kuitenkin tyystin toinen, ja Stadian sulkemisesta ilmoitettu.

Google on kertonut hyvittävänsä Stadia-asiakkaille kaikki ostokset, mukaan lukien Google Store -verkkokaupasta tehdyt Stadiaan liittyvät laiteostokset (peliohjaimet) kuin myös kaikkien Stadia-pelien ja niiden lisäosien hankinnat, kokonaisuudessaan. Sen sijaan Stadia Pro -tilausten hintaa Google ei tule hyvittämään. Loppuajan Stadia Pro -jäsenet saavat kuitenkin palvelun ilmaiseksi sen sulkeutumiseen asti. Tehdyt Stadia-pelien ennakkotilaukset ovat peruttu eikä niitä tulla veloittamaan.

Muuta kautta kuin Google Store -verkkokaupasta ostetuista laitteista Google ei tule tarjoamaan hyvityksiä.

Pelit pysyvät nykyisten Stadia-asiakkaiden saataville palvelun sulkeutumiseen 18. tammikuuta 2023 asti, ja ostoksista rahojen palauttamisen pitäisi tulla suunnitelmien mukaan valmiiksi tammikuun puolivälissä.

Lisätietoa sulkeutumisesta löytyy Googlen sivuilta.

Nähtävästi Googlen suunnitelmissa on tarjota jatkossakin pelien suoratoistoon liittyvää teknologiaa kumppaneille. Googlen Immersive Stream for Games -ratkaisua ovat aiemmin hyödyntäneett muun muun muassa Capcom sekä toisaalta yhdysvaltalainen AT&T-operaattori tarjotessaan demoa Batham: Arkham Knight -pelistä asiakkailleen.

”Stadian taustalla oleva teknologia-alusta on todistanut toimintansa suuressa mittakaavassa ja yltävänsä pelaamista laajemmalle. Näemme selkeitä mahdollisuuksia soveltaa tätä tekniikkaa muissa Googlen osissa, kuten YouTubessa, Google Playssa ja lisätyn todellisuuden (AR) hankkeissamme – sekä tuoda sen kumppaneidemme saataville, mikä vastaa sitä, mihin näemme pelaamisen tulevaisuuden etenevän”, toteaa Stadia-pomo Phil Harrison.