Google-puhelinten myynnistä ennuste: 3 miljoonaa tänä ja 5-6 miljoonaa ensi vuonna – Apple kymmeniä kertoja suurempi

Googlen Pixel-puhelimet ovat toistaiseksi tulleet myyntiin vasta muutamilla, joskin suurilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa ja Euroopassa Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Business Insiderin esiin nostamassa investointipankki Morgan Stanleyn tuoreessa raportissa sen analyytikot ovat arvioineet Googlen saavan kaupaksi tänä vuonna 3 miljoonaa ja ensi vuonna 5-6 miljoonaa Pixel-puhelinta.

Morgan Stanleyn arvio Googlen Pixel ja Pixel XL -puhelinten eri versioiden bruttokatteesta.

Ensi vuonna Pixel-puhelinten myynnin arvioidaan tuovan Googlelle 3,8 miljardin dollarin liikevaihdon. Nykyisten Pixeleiden bruttokatteeksi Morgan Stanley arvioi 22-25 prosenttia eli reilut puolet arvioidusta Applen iPhone 7 -puhelinten reilun 40 prosentin bruttokatteesta. Bruttokate saadaan, kun puhelinten myynnistä syntyneestä liikevaihdosta vähennetään valmistus-, toimitus- ja muut suoraan yksittäisiin tuotteisiin liittyvät kulut. Jäljelle jäävän bruttokatteen pitäisi vielä kattaa tutkimuksen ja tuotekehityksen, myynnin ja markkinoinnin ja lisäksi yleiset kulut.

Google-puhelinten arvioitua myyntiä voidaan verrata vaikkapa Applen iPhoneihin, jotka ovat paras verrokki sillä niitäkin on tarjolla Pixeleiden tavoin vain markkinoiden ylimmässä hintaluokassa.

Syyskuussa päättyneellä viime tilikaudellaan Apple toimitti noin 212 miljoonaa iPhonea ja keräsi liikevaihtoa noin 137 miljardia dollaria. Näin myynnin säilyessä ennallaan Apple yltäisi iPhoneillaan 36-kertaiseen liikevaihtoon suhteessa Google-puhelimiin.

Tulee kuitenkin muistaa, että Google on puhelintensa kanssa vasta aivan alussa toisin kuin jo vuonna 2007 aloittanut Apple. Myöskin iPhonen myynnin lentoonlähtö otti oman aikansa.

Lisäksi tietenkin toisin kuin Applelle, ei puhelinten myynti ole pääasiallinen liiketoiminta mainonnasta sen hakukoneessa ja muualla elävälle Googlelle. Morgan Stanleykin arvelee, että Pixel-puhelimet voivat omalta osaltaan kiihdyttää Googlen eri palveluista keräämiä tuloja.

Google voi myös ensi vuoden aikana hyvinkin esitellä myös ainakin jonkin verran edullisemman hintaluokan puhelimia, jolloin myyntiluvutkin voisivat nousta uusille lukemille.