Google-puhelin ensimmäisissä arvioissa – ”Android-iPhone, jota olet odottanut”

Ensimmäisten Googlen omien puhelinten Pixelin ja Pixel XL:n toimitukset käynnistyvät virallisesti tämän viikon torstaina 20. lokakuuta. Paria päivää aiemmin nyt suurimmat teknologiamediat ovat julkaisseet Pixel-arvostelunsa.

Google-puhelinten myyntiintulosta Suomessa ei ole vielä mitään tietoa. Netulevat myyntiin aluksi vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa, Euroopassa Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) ja Saksassa sekä lisäksi Australiassa ja Intiassa.

Kokonaisuutena Google-puhelimia on pidetty ensiarvioissa erinomaisina. Kiitosta saavat pohjautuminen tuoreimpaan Android-versioon, suorituskyky sekä kameran nopeus ja kuvanlaatu. Videon tasapainotus on ansainnut erityismainintoja. Myös akunkestoa on kiitelty.

– Videosta puheen ollen, videoita voi tallentaa 4K-tarkkuudella gyroskooppiin perustuvalla ohjelmistotasapainotuksella – uudella ominaisuudella, joka on kenties yksittäisistä Pixelin tekemistä asioista vakuuttavin, todetaan Android Centralin arviossa.

Videokuvauksessa ei siis optista kuvanvakainta ole kaivattu, mutta valokuvissa voisi siitäkin olla hyötyä. Itse asiassa myös kamerasta itsessään on oltu useampaakin mieltä: vaikka useimmat ovat siitä pitäneet, New York Timesin arviossa Pixelin kamera tuomitaan keskinkertaiseksi.

Hyvää suorituskykyä Pixeleiltä odotettiinkin – ja sen ne myös tarjoavat.

– En ole ikinä käyttänyt nopeampaa, sulavampaa Android-laitetta, toteaa Joanna Stern Wall Street Journalin arviossa.

Google Assistant on yksi – ja kenties tärkein – Google-puhelimen esittelemistä uutuuksista. Myös sen vastaanotto on ollut loistava, joskin pientä valituksen aihettakin on ollut. Assistant esimerkiksi ei osaa käsitellä useita eri Google-tilejä – esimerkiksi henkilökohtaista ja työtiliä – eikä kokonaisuus ole vielä niin saumaton kuin se voisi: Assistant ei osaa vielä kaikkea kuin Googlen äänihaku, joten välillä ei tiedä kumpaa pitäisi käyttää.

– Kaikkien muiden tekijöiden ohella, Pixelin ostamista kannattaa harkita jo vain Assistantin takia, summaa kuitenkin The Vergelle pitkäaikainen teknologia-arvostelija Walt Mossberg.

Suomalaisittain Assistantin hohtoa toki vähentää sen rajoittuminen vain englannin kieleen.

Moitteita Pixel-puhelimille lähinnä ilmiselvistä puutteista, kuten vedenkestämättömyydestä. Myös puhelinten designia on pidetty liian tylsänä tai massaan uppoavana. Engadget kutsuu designia haukotuksia aiheuttavaksi. Takaosan lasiosa on koettu myös herkästi naarmuuntuvaksi.

Lisäksi puhetta on herättänyt hinta, joka on iPhonen tasoa.

– Mitäänsanomaton, hintava, mutta silti paras Android-puhelin, summataan Pixel Ars Technican arvostelun otsikossa.

Muiden Android-puhelinten ohella Pixelit heittävät haasteen myös Applen iPhoneille, joita vastaan Google on puhelimensa myös pitkälti alusta asti asemoinut.

– Android-iPhone, jota olet odottanut, kuuluu Wall Street Journalin arvion otsikkokin.

Pixeleissä yhdistyvät Googlen palvelut parhaimmalla tavalla laadukkaaseen laitteeseen, myös arviot vahvistavat Googlen tavoitteen toteutuneen.