Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google paljasti Stadia-pelipalvelunsa yksityiskohdat – ensiaallossa myös Suomeen

Google on julkistanut virallisesti Stadia-suoratoistopalvelunsa kautta aikain ensimmäisessä Stadia Connect -tilaisuudessaan. Palvelu julkaistaan marraskuussa 9,99 euron kuukausihinnalla.

Googlen Stadia on pelien suoratoistopalvelu, joka toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi Netflix elokuvien ja sarjojen kanssa. Käyttö vaatii 9,99 euroa kuukaudessa maksavan Stadia Pro -tilauksen, mutta myös pelit on lisäksi ostettava erikseen. Ostettu peli säilyy digitaalisessa kirjastossa ja on pelattavissa myös, vaikka maksullinen tilaus lopetettaisiin.

Googlen Stadia-peliohjain.
Googlen Stadia-peliohjain.

Stadia Pro -tilaus tarjoaa ilman lisämaksua pelattavaksi jo ennestään julkaistuja klassikopelejä, kuten Assassin’s Creed: Odysseyn, Doomin ja Tomb Raiderin, mutta uudet pelit maksavat näillä näkymin jotakuinkin saman verran kuin perinteisillekin kotikonsoleille, siis useita kymmeniä euroja.

Aluksi marraskuussa julkaistava Stadia vaatii toimiakseen Chromecast-laitteen ja erillisen Stadia-ohjaimen, mutta palvelu laajentuu Chrome-selaimelle ja älylaitteille vuoden 2020 aikana.

Tällaisen verkkoyhteyden Stadia vaatii toimiakseen eri tarkkuuksilla.
Tällaisen verkkoyhteyden Stadia vaatii toimiakseen eri tarkkuuksilla.

Stadian avulla pelejä voi suoratoistaa 4K-tarkkuudella 60 ruudun sekuntinopeudella ja stereoäänillä. Sujuvasti toimiakseen palvelu vaatii 35 megabitin sekuntikohtaisen latausnopeuden, ja dataa kuluu Googlen mukaan noin 20 gigatavua tunnissa. Alhaisin kuvanlaatu vaatii 10 megabitin latausnopeuden ja 1 megabitin lähetysnopeuden.

Vuonna 2020 Stadiasta julkaistaan myös kuukausimaksuton vaihtoehto, joka kuitenkin tarjoaa peleille vain 1080p-tarkkuuden ja 30 ruudun sekuntinopeuden. Ilmaisversio ei sisällä klassikkopelejä tai muita mahdollisia Pro-tilauksen etuuksia, mutta stereoääni kuuluu pakettiin.

Stadia: Founder’s Edition sisältää Chromecast Ultran ja Night Blue -peliohjaimen yksinoikeudella.
Stadia: Founder’s Edition sisältää Chromecast Ultran ja Night Blue -peliohjaimen yksinoikeudella.

Stadia-pelipalvelu julkaistaan marraskuussa Pohjois-Amerikassa ja osassa Eurooppaa, myös Suomessa. Stadia Pro -tilaus maksaa kuukaudessa 9,99 euroa.

Marraskuussa julkaistaan myös Stadia: Founder’s Edition -erikoisversio, joka sisältää erityisväritteisen Night Blue -peliohjaimen, Chromecast Ultra -laitteen, Destiny 2 -pelin ja kolmen kuukauden Stadia Pro -jäsenyyden. Erikoisversio on jo ennakkotilattavissa 129 euron hintaan.