Google lopettamassa Jacquard-sovelluksen - älytakit ja -reput lakkaamassa toimimasta

Google valmistelee Jacquard-sovelluksen alasajoa kenties jo lähitulevaisuudessa.

Samalla monet palvleua käyttävät älykkäät pukineet lakkaavat toimimasta.

Googlen kokeellisia ja edistyksellisiä teknologioita kehittävä ATAP-ryhmä esitteli vuonna 2015 Jacquard-projektin, jonka oli määrä tuoda erilaisia älytoimintoja tavanomaisiin vaatteisiin ja muihin tarvikkeisiin.

Älypuhelimeen ladattavan Jacquard-sovelluksen avulla käyttäjät ovat voineet itse ohjelmoida esimerkiksi takkien ja reppujen kosketusalueille omia komentojaan. Musiikin voi tauottaa napauttamalla ja kappaleesta seuraavaan loikata pyyhkäisemällä, esimerkiksi.

Muun muassa farkkubrändi Levi’s esitteli aiemmin sovellusta tukevia ”älytakkeja”, ja myös matkalaukkuja valmistava Samsonite sisälsi sen omiin tuotteisiinsa.

Sovelluksen koodiin tutustunut 9to5Google on kuitenkin vastikään löytänyt selviä viittauksia Jacquardin tulevaan alasajoon. Koodissa muun muassa viitataan suoraan tilanteisiin, joissa ”Jacquard-sovellusta ei enää tueta”, ja palvelun taru vaikuttaakin hiljalleen olevan lopuillaan.

Jacquardin käyttäjille uutinen on ikävä. Ilman sovellusta vaatteiden, laukkujen ja muiden tuotteiden älytoiminnot lakkaavat toimimasta, sillä älypuhelimeen yhdistäminen ei enää käy päinsä.

Toistaiseksi on epäselvää, milloin Jacquard lopulta ajetaan alas, mutta kovinkaan kauaa siihen ei mene. Google itse ei vielä ole tiedottanut asiasta mitään.