Muistatko Star Trekin rintanappi-henkisen kommunikaattorin? Google kehitteli vastaavaa

Hakukonejätti Google, jonka nimi on suomalaistenkin puheessa vääntynyt yleisesti tarkoittamaan kaikkea tiedonhakua internetistä, hakee ahkerasti uusia keinoja pysyäkseen kehityksen kärjessä ja yhtenä johtavista nimistä internetissä.

Hakukoneiden rooli netissä on muuttunut Googlen alkuvuosista, ja todennäköisesti suurta roolia tulevaisuudessa tulevatkin näyttelemään digitaaliset apurit, jotka ymmärtävät puhetta. Yksi mielenkiintoinen projekti, jota Googlella on aikojen saatossa kokeiltu, on tällaisen apurin sovittaminen Star Trek -henkiseen rintanappikommunikaattoriin.

Timen artikkelissa Googlen varapääjohtaja ja ohjelmistosuunnittelija Amit Singhal kertoo olevansa kovan luokan Star Trek -fani. Yksi miehen ideoimista projekteista onkin ollut Star Trek: The Next Generation -sarjassa nähdyn kommunikaattorin tapainen rintanappi, joka sisältää puheentunnistuksen. Kuten tunnetussa TV-sarjassa, Googlen rintanappi aktivoidaan näpäytyksellä, ja se sisältää mikrofonin käyttäjän kuuntelemiseksi. Rintanappi yhdistyy bluetoothilla laitteeseen, kuten esimerkiksi älypuhelimeen, joka tiedonhaun suorittaa, ja käyttäjä saa vastauksen joko kaiuttimen tai bluetooth-kuulokkeiden kautta.

Googlen rintanappi ei koskaan edennyt testivaihetta pidemmälle, mutta on mielenkiintoinen esimerkki siitä, minkälaisia tekniikoita Google ja muut yhtiöt kehittävät etsiessään tulevaisuuden läpimurtoja.