Google julkisti ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa Pixel Foldin

Google on julkistanut ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa Pixel Foldin Google I/O -tapahtumassa.

Pixel Fold tulee saataville kesäkuussa. Ennakkotilaukset avautuvat ensimmäisillä markkinoilla heti julkistuksen jälkeen, ja Google tarjoaa ennakkotilaajille kaupan päälle Pixel Watch -älykellon. Yhdysvalloissa Pixel Foldin hinta on alkaen 1 799 dollaria ja Euroopassa 1 899 euroa. Pixel Fold tulee saataville muita Pixeleitä rajatummin, sillä Yhdysvaltojen ohella muut markkinat ovat aluksi vain Iso-Britannia, Saksa ja Japani. Nähtäväksi jää, tuovatko jotkut jälleenmyyjät Pixel Foldin myyntiin aikanaan Suomessa.

Pixel Foldin sisäpuolelta auki taittuvan AMOLED-näytön koko on noin 7,6 tuumaa ja tarkkuus 2208×1840 pikseliä (380 PPI) 6:5-kuvasuhteellla. Osana näyttörakennetta on kerros ultraohutta lasia.

Ulkopuolen AMOLED-kansinäytön koko on puolestaan 5,8 tuumaa 17,4:9-kuvasuhteella ja 2092×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (408 PPI). Molemmat näytöt tukevat 120 hertsin virkistystaajuutta. Taittuvan sisänäytön kirkkaus yltää huipussaan 1 450 nitiin ja kansinäytön 1 550 nitiin. Kansinäytön pintana on Corningin Gorilla Glass Victus -lasi, jota hyödynnetään myös takapinnan materiaalina.

Pixel Fold on muodoltaan esimerkiksi Samsungin Galaxy Z Fold -älypuhelimiin verrattuna lyhyempi, mutta leveämpi. Tämän myötä kansinäyttökään ei ole samalla tavalla pitkulainen kuin Samsungeissa.

Pixel Fold sisäpuolelta.
Pixel Fold sisäpuolelta.
Pixel Fold ulkopuolelta.
Pixel Fold ulkopuolelta.
Pixel Fold kädessä.
Pixel Fold kädessä.

Pixel Foldissa on jo Pixel 7 -puhelimista tuttu Google Tensor G2 -järjestelmäpiiri sekä sen rinnalla yllätyksettömästi erillinen Titan M2 -turvapiiri. LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia on 12 gigatavua ja UFS 3.1 -tyypin tallennusmuistia 512 gigatavua. 4 821 milliampeeritunnin akku tukee 30 watin pikalatausta. Lisäksi tuettuna on langaton lataus.

Pixel Foldissa on yhteensä viisi kameraa:

 • Takakamerat
  • 48 megapikselin pääkamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/2″-koon kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,7-aukolla
  • 10,8 megapikselin ultralaajakulmakamera 121,1 asteen kuvakulmalla, 1/3-koon kennolla, 1,25 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
  • 10,8 megapikselin 5x optisen zoomin telekamera 21,9 asteen kuvakulmalla 1/3,1″-koon kennolla 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/3,05-aukolla
  • Lasertarkennus
 • Etukamerat
  • Ulkopuolella 9,5 megapikselin automaattitarkenteinen kamera 84 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
  • Sisäpuolella 8 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera 84 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla

Pixel Foldin kamerakokoonpano on erilainen kuin Googlen viime syksyn Pixel 7 -huippupuhelimissa.

5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi Pixel Fold tukee Wi-Fi 6 / 6E -yhteyksiä, Bluetooth 5.2 -yhteyttä, NFC-lähiyhteyttä sekä UWB (ultra wideband) -lähipaikannusteknologiaa. Ominaisuuksiin kuuluvat myös stereokaiuttimet sekä kolme mikrofonia. USB-C-liitäntä tukee 3.2 Gen 2 -tiedonsiirtoa.

Taittuvanäyttöisten älypuhelinten joukossa Pixel Fold on suhteellisen kompakti, mutta painoa sillä on runsaasti, jopa 283 grammaa. Pixel Foldin mitat ovat 139,7 x 79,5 x 12,1 millimetriä suljettuna ja 139,7 x 158,7 x 5,8 millimetriä auki taitettuna. Runko on alumiinia ja pinnat lasia. Saranassa päämateriaalina on ruostumaton teräs. Pixel Fold on myös IPX8-luokitellusti vedenkestävä.

Google Pixel Foldin värivaihtoehdot.
Google Pixel Foldin värivaihtoehdot.

Värivaihtoehtoja Pixel Foldista ovat tumma Obsidian ja vaalea Porcelain.

Sormenjälkilukija Pixel Foldissa sijaitsee virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla.

Google tuo Pixel Foldille myös uusia ohjelmisto-ominaisuuksia, kuten Dual Screen Interpreter Mode -tilan, joka hyödyntää Pixel Foldin molempia näyttöjä tulkatakseen käytävän keskustelun.

Käyttöjärjestelmäversiona Pixel Foldissa on markkinoille tullessaan Android 13. Google lupaa tuoda viisi vuotta Pixel-päivityksiä, käytännössä siis ainakin tietoturvapäivityksiä.