Google julkaisi uuden sovelluksen Androidin ääniohjaukseen

Google on päättänyt lisätä panostusta Androidin ääniohjattavuuteen uuden sovelluksen avulla. Hakukonejätin blogissa esitelty Google Voice Access tarjoaa käyttäjille monipuoliset mahdollisuudet käyttää älypuhelinta pelkillä äänikomennoilla.

Kahden vuoden testivaiheen jälkeen Google on nyt julkaissut Google Voice Access -sovelluksen Android-älypuhelimille. Aluksi ääniohjaussovellus tukee pelkästään englannin kieltä, mutta laajempi kielituki on luvassa tulevaisuudessa. Google Voice Access mahdollistaa muun muassa sovellusten avaamisen, Google Assistant -virtuaaliavustajan hyödyntämisen ja kameran käyttämisen tyystin ilman käsiä.

Android-kotinäyttö Google Accessia käytettäessä.
Android-kotinäyttö Google Accessia käytettäessä.

Kenties tärkein ominaisuus on mahdollisuus käyttää myös sovellustoimintoja ääniohjauksella. Esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksia voi Google Voice Accessin avulla selata ja käyttää äänikomennoilla, minkä lisäksi esimerkiksi pikaviestien kirjoittaminen ja muokkaaminen tarjoaa enemmän kontrollia muihin ääniohjauspalveluihin verrattuna. Vaikkapa tekstiviestiä kirjoitettaessa on mahdollista poistaa rivejä "delete line" -komennolla tai korvata sanoja esimerkiksi "replace Saturday with Sunday" -tyylisillä käskyillä.

Google Voice Access toimii osin samoilla komennoilla kuin Google Assistant -avustajakin. Esimerkiksi tekstiviestin kirjoittaminen aloitetaan "Ok Google" -komennon kautta, kun taas sovelluksien avaaminen onnistuu yksinkertaisella "open"-komennolla.

Voice Access mahdollistaa monipuoliset toiminnot.
Voice Access mahdollistaa monipuoliset toiminnot.

Uusi ääniohjaussovellus soveltuu Googlen mukaan kaikille sellaisille, jotka jostakin syystä eivät voi käyttää käsiään älypuhelimensa ohjaamiseen. Lisätietoja sovelluksen tukemista palveluista ja ominaisuuksista on luettavissa Googlen englanninkieliseltä tukisivustolta.