Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google julkaisi Android 12:n päivityksenä Pixel-älypuhelimilleen - tässä uuden version uudistukset

Android 12:n julkaisu tapahtui tänä vuonna edellisvuosista poikkeavalla tavalla.

Google julkaisi Android 12 -käyttöjärjestelmäversion osaksi Androidin avoimen lähdekoodin projektia (AOSP) jo 4. lokakuuta, mikä samalla merkitsi Android 12:n virallista julkaisua. Omille Google-älypuhelimilleen päivityksenä Google toi Android 12:n kuitenkin vasta nyt pari viikkoa myöhemmin Pixel 6 -puhelinten julkistuspäivänä.

Android 12 -päivitys on saatavilla tänään Pixel 3 -puhelimille ja uudemmille (Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5 ja Pixel 5a). Uudet Pixel 6 ja Pixel 6 Pro ovat varustettu suoraan Android 12:lla.

Googlen jälkeen eri Android-laitevalmistajat aloittavat päivitykset omille laitteilleen oman aikataulunsa mukaisesti. Google kertoo, että Samsung, OnePlus, Oppo, Realme, Tecno, Vivo ja Xiaomi aloittavat päivitykset omalta osaltaan loppuvuoden 2021 aikana.

Kokonaisuutena Google uudistaa Android 12:ssa merkittävästi vakio-Androidin käyttöliittymää uudella Material You -designilla sekä esimerkiksi taustakuvan väritykseen mukautuvalla teemajärjestelmällä, minkä lisäksi uudessa käyttöjärjestelmäversiossa esimerkiksi ilmoitusten esittämisessä tapahtuu muutoksia, mediatoistoon tulee parannuksia ja osaksi käyttöjärjestelmää tulee esimerkiksi uusi yksityisyysasetusten keskus.

Alla on käyty Googlen esittelemän Android 12 -version uudistuksia. Osa uudistuksista, kuten Material You -käyttöliittymäuudistus, ei sellaisenaan suoraan tule osaksi muiden valmistajien Android-versioita, vaikka osa valmistajista voikin tehdä omissa käyttöliittymissään vastaavia muutoksia. Taustakuvan mukaan mukautuva teemajärjestelmä tulee myös ensin vain Googlen Pixel-puhelimiin ja myöhemmin saataville muiden valmistajien laitteisiin.

Alla on käyty läpi Android 12:n uudistuksia.

Material You -käyttöliittymäuudistus

Android 12 tuo vakio-Androidiin yhden sen historian suurimmista käyttöliittymän ulkoasu-uudistuksista.

Android 12:ssa useat eri käyttöliittymän elementit ja näkymät ovat saaneet uudistetun, modernimman ilmeen. Google kutsuu uutta, Androidin ohella myös muissa Googlen tuotteissa näkyvää käyttöliittymätyyliään nimellä Material You, joka viittaa sen mukautumiseen käyttäjän valinnan mukaan. Merkittävä osa käyttöliittymäuudistusta onkin uusi teemajärjestelmä, joka mahdollistaa koko käyttöjärjestelmän ilmeen mukauttamisen helposti halutun värisävyn mukaisesti. Käyttöliittymän tyyli mukautuu automaattisesti esimerkiksi taustakuvan mukaan.

Käyttöliittymän siirtymiä sekä animaatioita on myös uudistettu aiempaa sulavammiksi.

Lisäksi huomattava muutos on tapahtunut kotinäkymien widget-sovelluksissa, jotka ovat aiempaa hiotumpia tyyliltään ja monipuolisempia muodoltaan mahdollistaen widgetien mukautumisen puhelinten, tablettien ja muiden laitteiden ruuduille. Myös widgetien lisäysnäkymää on uudistettu.

Android 12:n widgetejä.
Android 12:n widgetejä.

Osaltaan käyttöliittymätyylin uudistus laajenee myös yksittäisiin Google-sovelluksiin ja asetusnäkymään, joka on uudistettu kokonaan ja on varustettu myös uudella hakupalkilla.

Kun uusia ilmoituksia ei ole esitettäväksi, näkyy kellonaika lukitussa näkymässä huomattavasti aiempaa suurikokoisempana. Lisäksi lukittu näkymä on myös aiempaa eläväisempi ja ilmestyy eri tavalla näytölle riippuen siitä, millä tavalla näytön on herättänyt.

Vakio-Androidin pika-asetusnäkymään Android 12 on tuonut uusina lisäyksinä Google Payn ja kodin hallinnan kuvakkeet.

Android 12:n pika-asetus- ja ilmoitusnäkymä.
Android 12:n pika-asetus- ja ilmoitusnäkymä.

Sovellusten osalta Android 12 tuo kaikkiin sovelluksiin käynnistyksen yhteydessä näytöllä vilahtavan avausnäkymän. Sovelluskehittäjät voivat kustomoida tätä avausnäkymää haluamallaan tavalla.

Muutoksia ilmoituksiin

Yleisen käyttöliittymäuudistuksen ohella Google tekee Android 12:ssa jälleen muutenkin muutoksia ilmoituksiin.

Esimerkiksi ilmoituksissa näkyvän sovelluskuvakkeen koko kasvaa, kuten myös ilmoituksissa mahdollisesti näkyvän kuvan. Lisäksi ilmoituksiin on tuotu myös paremmin esille torkutuspainike.

Lisäksi samalla Google edellyttää Android 12:ssa myös ilmoituksista avautuvien vasteiden sovelluksissa olevan toteutettu tavalla, joka toimii paremmin viiveettä, vanhan ja mahdollisesti hitaamman toteutustavan sijaan.

Puheluja tarjoavat sovellukset saavat uudet saapuvien, lähtevien ja tarkastettujen puhelujen ilmoitukset, joiden tarkoitus on parantaa näkyvyyttä, nopeaa silmäiltävyyttä sekä yhdenmukaisuutta. Ilmoitusnäkymässä nämä ilmoitukset kohoavat huipulle ja tukevat erilaisia oletus- ja muokattuja toimintoja ja kustomointeja.

Sovelluksille Android 12 tuo myös uuden mahdollisuuden vaatia laitteen lukituksen avaamista ennen lukitussa näkymässä näkyvien ilmoitusten hallintaa. Esimerkiksi viestisovellus voi edellyttää laitteen lukituksen olevan avattuna ennen kuin viestin voi poistaa ilmoituksesta.

Parempi yhteentoimivuus Chrome OS:n, Android TV:n ja autojen kanssa

Android 12 parantaa älypuhelinten toimintaa myös Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmän ja Chromebook-tietokoneiden kanssa. Älypuhelimella voi jo avata Chrome OS:n lukituksen, minkä lisäksi ilmoitukset näkyvät Chrome OS:llä. Lisäksi Chrome OS:stä pääsee jatkossa käsiin myös Android-puhelimen kuviin.

Lisäksi Android 12:n myötä Google on myöhemmin tänä vuonna tuomassa Android TV:n monipuoliset uudet kaukosäädintoiminnot suoraan käyttöjärjestelmän osaksi aiemman erillisen vanhan sovelluksen sijaan. Erilaisten kosketustoimintojen ohella puhelimen näppäimistöä voi myös käyttää tekstin syöttämiseen esimerkiksi kirjauduttaessa sovelluksiin Android TV:ssä.

Googlen mukaan uusi kaukosäädintoiminto tulee toimimaan suoraan yli 80 miljoonan Android TV -television kanssa.

Android 12:n yhteydessä Google esittelee myös tuen digitaalisille autonavaimille, jotka toimivat joko NFC-lähiyhteydellä tai UWB-tekniikalla. Googlen mukaan ensimmäisenä Googlen Pixel-älypuhelimia ja valittuja Samsungin älypuhelimia saa tuen digitaalisille autonavaimille tänä syksynä. Apple on jo aiemmin esitellyt oman vastaavan CarKey-toimintonsa.

Digitaalisen autonavaimen avulla älypuhelimella voi avata auton ovet ja lähteä liikkeelle. NFC-lähiyhteyden kanssa käyttö vaatii puhelimen ottamista taskusta ja viemistä lukijan lähelle aivan kuten lähimaksuissa. UWB-lähipaikannusteknologialla puhelimen voi pitää taskussa tai laukussa, ja ovet avautuvat automaattisesti auton lähelle tultaessa.

Lisäksi digitaalinen autonavain on mahdollista jakaa verkon kautta vaikkapa perheenjäsenelle.

Autonvalmistajista ensimmäisten kumppanien joukossa on BMW.

Google laajentaa myös Androidin helppoa Bluetooth-paritustoimintoa Fast Pairia tulevina kuukausina kattamaan myös esimerkiksi Beats-kuulokkeita sekä autoja muun muassa BMW:ltä ja Fordilta.

Parannuksia mediatoistoon

Mediatiedostojen toistamiseen Android 12 tuo helpotusta tarjoamalla HEVC-koodattujen videoiden automaattisen muunnoksen AVC-muotoon sovelluksissa, jotka eivät HEVC-videoita tue. Monet älypuhelimet tukevat jo tehokkaamman pakkauksen HEVC-videoiden kuvaamista.

Lisäksi Android 12 tukee uutta AVIF-kuvatiedostomuotoa (AV1 Image File Format), joka on myös aiempaa tehokkaampi eli yhtä tarkat kuvat vievät vähemmän tallennustilaa. Alla Googlen julkaisemat tiedostokooltaan lähes yhtenevät vertailukuvat – yllä AVIF- ja alla aiemmassa tutussa JPEG-tiedostomuodossa. Ero kuvien tarkkuudessa on varsin selkeä.

Taustalla toimivien sovellusten osalta Google estää jatkossa uusien etualan tehtävien käynnistämisen. Tarjolle tulee kuitenkin uusi tapa sovelluskehittäjille toteuttaa välittömästi toteutuvia tehtäviä taustasovelluksissa.

Tarjolle sovelluksille tulee myös uusi yhtenäinen rajapinta, jonka kautta sovellusten on yksinkertaista vastaanottaa erilaisia sisältöjä – olivatpa ne sitten leikepöydälle kopioituja, näppäimistöltä tai raahaamalla sovellukseen pudotettuja.

Android 12 tuo sovelluksille myös uuden mahdollisuuden luoda äänen kanssa paritettuja värinäefektejä. Värinän voimakkuus ja toistuvuus perustuvat ääneen. Ominaisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi peleissä luomaan erilaisia värinäefektejä aiempaa helpommin.

Lisäksi Android 12 uudistaa monilla parannuksilla tukea tilaäänitoistolle – muun muassa äänentoisto on nyt optimoitu aiemman 8 kanavan sijaan jopa 24 kanavalle.

Myös äänentoiston siirtymistä sovelluksesta ja sovellukseen on sulavoitettu. Äänentoiston siirtyessä sovelluksesta pois se nyt jyrkän katkeamisen sijaan hiipuu pehmeämmällä tavalla.

Yksityisyys- ja turvallisuusparannuksia

Android 12 parantaa jälleen myös yksityisyyttä ja turvallisuutta.

Osana käyttöjärjestelmää on uusi yksityisyysasetusten keskus, josta voi hallita erilaisia yksityisyyteen liittyviä asetuksia. Näkymästä pääsee helposti muuttamaan sovellusten lupia kameran, mikrofonin ja sijainnin osalta, minkä lisäksi tarjolla on myös aikajana siitä, milloin sovellukset ovat kameraa, mikrofonia tai sijaintitietoa käyttäneet.

Android 12:n uusi yksityisyysnäkymä.
Android 12:n uusi yksityisyysnäkymä.

Android 12:ssa on mukana myös pika-asetusvalinnat kameran tai mikrofonin kytkemiseksi kokonaan pois käytöstä, minkä lisäksi käyttöjärjestelmä kertoo myös niiden päällä olosta näytöllä näkyvällä ilmaisimella.

Lisäksi Android 12 tarjoaa mahdollisuuden antaa lupaa tarkan sijainnin sijaan vain summittaiseen, laajemman tason sijaintiin. Samoin Bluetooth-laitteiden skannaamiseen tarvittava lupa on nyt eriytetty sijaintiluvasta, joten esimerkiksi eri laitteiden hallintasovelluksille ei tarvitse enää myöntää sijainnin käyttölupaa.

Google rajoittaa myös muun muassa Netlink MAC -tunnistetiedon käyttöä kaikkien sovellusten osalta sekä tekee muutamia muita sovellusten toimintaan vaikuttavia, käyttäjälle kuitenkin pitkälti näkymättömiä yksityisyys- ja turvallisuusparannuksia.

Osaksi Androidia on tulossa myös Private Compute Core -osio, jonka on tarkoitus pitää käyttäjän tiedot turvassa ja yksityisinä liittyen tekoälyominaisuuksiin, kuten videoiden live-tekstityksiin (Live Caption), musiikintunnistukseen (Now Playing) ja älykkäisiin vastausehdotuksiin viesteissä ja sähköposteissa (Smart Reply). Näissä ominaisuuksissa ääni- ja kieliprosessointi tapahtuu suoraan itse laitteessa Android Private Compute Core -osiossa, jonka koodin Google tarjoaa myös avoimena koodina kaikkien tarkistettavaksi.

Helpompia päivityksiä, parempaa yhteensopivuutta ja tehokkaampaa suorituskykyä

Google pyrkii myös jälleen Android 12:ssa tehtävillä muutoksilla tekemään päivityksistä nopeampia ja helpompia – myös sovelluskehittäjille sovellukseen vaadittavien muutosten osalta.

Android 12:ssa Google laajentaa aiempaa Project Mainline -hankettaan, jonka myötä yhä suurempi osa Android-käyttöjärjestelmästä voi päivittyä Google Playn kautta. Google on lisännyt tähän mukaan Android Runtime -moduulin, jonka myötä Android 12 -laitteiden Android Runtimen ytimeen ja kirjastoihin voidaan tehdä päivityksiä Google Playn kautta erillisten laajempien järjestelmäpäivitysten sijaan.

Google pyrkii myös saamaan Android 12:n kehityksen paremmin linjaan erilaisille laitteille. Muun muassa Android TV:n osalta Android 12 -version kehitys on kulkenut paremmin linjassa mobiililaitteiden Android 12:n kanssa.

Muutenkin Android 12 sisältää erinäisiä optimointeja älypuhelinten rinnalla tablettilaitteille ja taittuvanäyttöisille latteille.

Suorituskyvyn osalta Googlen mukaan järjestelmän ydinosat kuluttavat 22 prosenttia vähemmän CPU-laskenta-aikaa, joten laitteiden pitäisi tuntua nopeammilta ja herkemmin reagoivilta. Myös virrankulutuksen osalta pitäisi olla tapahtunut parannusta, sillä Android 12 tarvitsee 15 prosenttia vähemmän järjestelmäpiirien tehoytimiä virtapihimpien säästöydinten sijaan.

Lisäksi Google on tehnyt myös muita suorituskykyä parantavia teknisiä muutoksia Android 12:ssa.

Erityisesti pelien osalta koettua suorituskykyä voi parantaa myös se, että pelaamisen pääsee aloittamaan ominaisuutta tukevien pelien osalta pelin sisällön vasta osittain latautuessa verkosta.