Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google julkaisi Android 11:n - tässä keskeisimmät uudistukset

Google on julkaissut uuden Android 11 -käyttöjärjestelmäversion. Android 11:n ensiesittely tapahtui jo helmikuussa ensimmäisen esiversion myötä ja sittemmin Google on kehittänyt uutta versiota julkaisten useita beetatestiversioita ennen tänään julkaistua valmista julkaisuversiota.

Google julkaisi Android 11:n nyt omille Pixel-älypuhelimilleen:

  • Google Pixel 2 ja Pixel 2 XL
  • Google Pixel 3 ja Pixel 3 XL
  • Google Pixel 3a ja Pixel 3a XL
  • Google Pixel 4 ja Pixel 4 XL
  • Google Pixel 4a

Googlen sivuilta löytyy jo sen omille puhelimille Android 11:n tehdasasennus– ja OTA-päivitystiedostojen latauslinkit.

Googlen jälkeen muut laitevalmistajat aloittavat omat päivityksenä kukin oman aikataulunsa mukaan. Googlen mukaan OnePlus, Xiaomi, Oppo ja Realme ovat aloittamassa myös omat päivityksensä jo tänään. Lisää uutisia päivityksistä odotetaan lähiaikoina.

Alla on käyty läpi Android 11:n uudistuksia, ja lisää tietoa löytyy myös Android 11 -verkkosivulta.

Helpompaa viestintää

Android 11:ssä Google pyrkii helpottamaan viestintää siirtämällä kaikkien viestisovellusten ilmoitukset ilmoitusnäkymässä omaan osioonsa. Lisäksi valittuja keskusteluja voi merkitä tärkeiksi, jolloin ne nousevat esille aina päällä -näytölle ja voivat tulla läpi yleisen älä häiritse -asetuksen.

Lisäksi Android 11:ssä uutena ominaisuutena tulee Bubbles, jotka käytännössä ovat käyttöjärjestelmätason ominaisuutena mahdollisuus viestisovelluksille tarjota muiden sovellusten päällä näkyviä, laajennettavia keskustelukuplia – pitkälti samaan tapaan kuin Facebook Messenger on jo aiemmin tehnyt. Bubbles-keskustelukuplan voi aktivoida ilmoituksesta.

Googlen Gboard-näppäimistön toimintaa Android 11 uudistaa uusilla automaattisilla emoji- ja tekstisuosituksilla, jotka perustuvat itse laitteessa tapahtuvaan koneoppimiseen. Tämä ominaisuus tulee ilmeisesti aluksi saataville vain Pixel-puhelimissa.

Helpompaa laitteiden hallintaa

Android 11:ssä helpotetaan myös muiden laitteiden hallintaa älypuhelimella.

Uutena ominaisuutena virtapainikkeen pitkällä painalluksella avautuvassa valikossa voi olla jatkossa tarjolla pika-asetuksia ja hallintamahdollisuuksia esimerkiksi kodin älylaitteille. Tämä helpottaa esimerkiksi valojen käyttöä puhelimella.

Lisäksi samassa valikossa näkyvät myös lähimaksutavat (Google Pay) sekä esimerkiksi tallennetut lentoliput.

Google lisää Android 11:ssä myös uusia mediatoiston hallintaominaisuuksia helpottaen esimerkiksi ääntä tai videota toistavan laitteen vaihtamista esimerkiksi kuulokkeiden, Bluetooth-kaiuttimen tai television välillä.

Lisää yksityisyysparannuksia

Edeltävä Android 10 -versio toi monia parannuksia käyttöjärjestelmän yksityisyyteen, ja Google jatkaa samalla linjalla Android 11:ssä.

Android 11 tuo uutuutena sovelluksille myönnettävät kertaluvat mikrofonin, kameran tai sijainnin käyttöön. Aiemmin lupa on pitänyt myöntää pysyvästi tai ei ollenkaan.

Lisäksi, jos jotakin sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan, Android 11 nollaa automaattisesti sille myönnetyt luvat. Näin sovelluksilla on käytössään taustalla vähemmän turhia lupia. Sovellus voi kysyä lupia uudelleen, jos ja kun käyttäjä palaa käyttämään sovellusta.

Paljon muuta

Edellä mainittujen laajempien teemojen lisäksi pieniä muutoksia on Android 11:ssä jälleen mukana runsaasti – niin näkyviä kuin myös pinnan alla tapahtuvia teknisempiäkin.

Googlen mukaan näitä ovat esimerkiksi langattomasti toimiva Android Auto kaikissa Android 11 -puhelimissa (vaatii toki tuen autolta), näytön videotallennustoiminto, päivitetty ääneen perustuva käyttäjän tunnistus, yleinen parannettu suorituskyky sekä uudistettu jakonäkymä.

Lisäksi mukana on yhteensä 62 uutta emojia.

Tulee myös muistaa, että Googlen esittelemissä ominaisuuksissa on kyse vakio-Androidista. Eri valmistajilla on voinut olla samanlaisista tai vastaavista ominaisuuksista jo aiemminkin omia toteutuksiaan, joiden kanssa ne voivat myös jatkaa. Yksi esimerkki tästä on näytön videotallennus, joka tulee vasta nyt osaksi vakio-Androidia, mutta on jo pitkään ollut ominaisuutena osassa Android-puhelimia.

Erikoisominaisuuksia Pixel-puhelimille

Google esitteli tänään myös joukon toimintoja, jotka tulevat Android 11:n yhteydessä ainakin aluksi yksinoikeudella vain sen omille Pixel-puhelimille.

Google Maps saa mahdollisuuden käyttää Live View -kameranäkymää sijainnin jaon yhteydessä. Mapsin kameranäkymässä voi nähdä ystävien sijainnin, jos he ovat sen jakaneet.

Gboard-näppäimistö puolestaan kehittyy Smart Reply -vastausehdotuksilla, joita voi käyttää eri sovelluksissa. Toiminto toimii vain englanniksi ja valituissa sovelluksissa.

Pixel-puhelimet saavat myös kotinäkymäänsä uudet sovellusehdotukset, jotka vaihtuvat esimerkiksi kellonajan mukaan päivän edetessä. Lisäksi Pixel Launcher osaa ehdottaa sovelluskansioita ja niille nimiä.

Google helpottaa Pixeleissä myös näyttökuvien ottamista sekä tekstin ja kuvien jakamista.