Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google julkaisee Android 10:n todennäköisesti 3. syyskuuta

Google kertoi viime viikolla, ettei se enää jatkossa nimeä Android-versioitaan makeisiin herkkuihin viittaavilla lisänimillä vaan uusi Android-versio on yksinkertaisesti nimeltään vain Android 10.

Varsinainen Android 10:n, joka viime viikkoon asti tunnettiin vielä Android Q -kehitysnimellä, julkaisu tulee tapahtumaan lähiaikoina – tarkemmin tiistaina 3. syyskuuta kahden Googlen asiakaspalvelijan antamien vastausten perusteella, kertoo PhoneArena-sivusto.

3. syyskuuta on myös looginen julkaisupäivä. Tulevasta käyttöjärjestelmäversiosta on jo julkaistu viimeiseksi tarkoitettu testiversio ja Google on yleensä ajoittanut julkaisunsa kuun ensimmäiselle maanantaille. Tällä kertaa maanantai 2. syyskuuta on kuitenkin Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä Labor Day, mikä siirtää julkaisun tiistaille. Android 10 tulee sisältämään myös syyskuun tietoturvakorjaukset, joiden julkaisu tapahtuu yleensä myös kuun alussa.

Google julkaisee Android 10:n omille Pixel-puhelimilleen ja muut laitevalmistajat aloittavat tämän jälkeen aikataulujensa mukaan päivitykset omille laitteilleen – totutusti osa vikkelämmin, osa verkkaisemmin. Valmistajista toistaiseksi tulevien päivitystensä aikataulusta on kertonut vasta Nokia-puhelinyhtiö HMD Global, joka on aloittamassa päivitykset ensimmäisille puhelimilleen vielä loppuvuoden aikana.

Nimeämismuutoksen ohella Google uudistaa Android 10:n yhteydessä myös muuten Androidin brändäystä. Androidin vihreän tunnusvärin sävy on muuttunut hieman, ja myös Android-logoteksti on saanut uudistetun fontin ja nimi kirjoitetaan nyt mustalla värillä.

Android 10 sisältää monia uudistuksia vakio-Androidiin. Näitä ovat esimerkiksi tumma tila, uudistettu pyyhkäisyelenavigointi, parempi tuki taittuville näytöille, uusi kaikki laitteella katseltavat videot haluttaessa tekstittävä Live Caption -ominaisuus, parannuksia yksityisyysasetuksiin ja tiukennuksia sovellusten sijaintitiedon käyttöön, uusi nopeammin toimiva jakonäkymä, valittujen sovellusten ilmoitukset käytöstä poistava Focus Mode -keskittymistila, uudet teemavalinnat sekä uusi moduulimainen toteutustapa käyttöjärjestelmäpäivityksille tapahtua taustalla ilman tarvetta laitteen uudelleenkäynnistymiselle. Ja lisäksi paljon muuta.

Android 10 tuo muun muassa tumman teeman vakio-Androidiin.
Android 10 tuo muun muassa tumman teeman vakio-Androidiin.