Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google esitteli kuusi Androidille tulevaa uudistusta

Android-käyttöjärjestelmälle on kesän mittaan tulossa runsaasti uudistuksia.

Google esittelee tulevia ominaisuuksia blogissaan.

Android-ohjelmistoon lisätään kesän kuluessa muun muassa helppokäyttöisyystoimintoja ja uusia äänikomentoja. Yhteensä uudistuksia on kuusi, ja ne kaikki julkaistaan ennemmin tai myöhemmin tulevien viikkojen kuluessa.

Maanjäristyshälytykset uusille alueille

Googlen viime vuonna ensimmäisille alueille tuodut maanjäristysilmoitukset laajentuvat tulevina viikkoina muillekin alueille. Järitsysherkillä seuduilla älypuhelin ilmoittaa tulevasta tärinästä jopa jo ennen järistyksen iskemistä, mikä saattaa parhaimmillaan jopa pelastaa ihmishenkiä.

Toiminto oli jo ennestään käytössä Kreikassa ja Uudessa-Seelannissa, ja nyt se julkaistaan laajemmin esimerkiksi Kazakstanissa, Filippiineillä, Turkissa, Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa, joissa kaikissa järistykset ovat verrattain yleisiä.

Suosikkiviestit tekstarisovellukseen

Googlen Messages-tekstiviestisovelluksella voi vastedes merkata tiettyjä viestejä suosikeiksi ja tarkastella niitä uudessa suosikkinäkymässä. Esimerkiksi tärkeitä tietoja sisältävät viestit on helppo erottaa muista ja täten löytää helpommin myöhempää käyttöä varten.

Suosikkiviestit Messages-sovellukseen julkaistaan maailmanlaajuisesti tulevien viikkojen kuluessa.

Parempia emojiehdotuksia

Mukautettuja emojeita ehdotetaan pian tekstin perusteella.

Gboard-näppäimistö osaa vastedes ehdottaa niin sanottuja emojikeittiön hymiöitä kirjoitetun tekstin perusteella. Esimerkiksi hempeän viestin yhteydessä saatetaan ehdottaa kilpikonnaa tai kummitusta sydämet silminään, kun tähän asti mukautettuja emojeita on suositeltu vain itse emojikuvakkeita käytettäessä.

Uudet ehdotukset tukevat ensi alkuun vain englannin, espanjan ja portugalin kieliä.

Uusia äänikomentoja

Google Assistant oppii niin ikään uutta ja osaa ennen pitkää esimerkiksi kertoa Strava-sovellukseen kertyneet kilometrit tai avata pankkisovelluksen laskunmaksutilassa pelkän äänikomennon perusteella.

Laajennetut komennot julkaistaneen nekin vaiheittain eri markkina- ja kielialueilla.

Android Auton parannuksia

Android autoonkin on luvassa uutta.

Android Auton käyttöönottoa helpotetaan kesän myötä uudistetulla pika-asennustoiminnolla. Lisäksi oman auton älypaneelia voi mukauttaa laajemmin ja esimerkiksi löytää suosikkisovelluksensa helpommin. Valikkojen selailua nopeutetaan uusilla pikakomennoilla, jotka esimerkiksi palauttavat käyttäjän yhdellä kosketuksella vaikkapa sovelluslistan yläreunaan.

Uusia helppokäyttöisyystoimintoja

Google panostaa entistä enemmän myös helppokäyttöisyyteen ja saavutettavuuteen parannetun katsetunnistuksen helpottaessa erityisesti motoristen ongelmien kanssa kamppailevien arkea.

Jatkossa Androidin Voice Access -äänikomennot voi aktivoida automaattisesti käyttöön vain näyttöä katsottaessa tai kirjoittaa esimerkiksi salasanoja monipuolisemmin järjestelmän tunnistaessa monipuolisemmin erilaisia käskyjä, kuten vaikkapa “iso P-kirjain” tai “dollarimerkki”.