Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google esitteli joukon uudistuksia - näin Android muuttuu tänä keväänä

Google päivittää kevään aikana monia Android-käyttöjärjestelmän toimintoja ja sovelluksia.

Google esittelee blogissaan Androidiin kehitteillä olevia uudistuksia. Muun muassa tietoturvaan, viestittelyyn ja navigointiin on luvassa rutkasti uutta.

Androidiin on kevään aikana luvassa yhteensä kuusi suurempaa uudistusta. Useimmat niistä ovat tulossa myös vanhemmille Android-ohjelmistoversioille, ja niistä pääsevät nauttimaan sekä älypuhelinten että tablettilaitteiden käyttäjät. Monet uudistuksista ovat jo nyt kokeiltavissa, ja loputkin seuraavat perässä lähikuukausien aikana.

Kehittyneempää salasananhallintaa

Android ilmoittaa, mikäli oma salasana on vaarassa.

Android-ohjelmistoon on tulossa automaattinen salasanantarkastaja, joka tarkkailee sitä, ovatko käyttäjät Google-tililleen tallentamat salasanat joutuneet tietovuotojen kohteeksi.

Androidin automaattista täydennystä käytettäessä järjestelmä vertaa kirjautumistietoja taustalla tiedossa oleviin tietomurtoihin ja ilmoittaa tarvittaessa käyttäjälle, mikäli vaikkapa salasana on saattanut joutua vääriin käsiin.

Mikäli aihetta huoleen on, kehottaa Android käyttäjäänsä päivittämään salasanansa. Lisätietoja uudistuksesta on saatavilla Googlen tietoturvablogista.

Tietoturvauudistukset julkaistaan Android 9 Pie -ohjelmistolla ja sitä uudemmilla Android-versioilla varustetuille laitteille.

Ajastettuja tekstiviestejä

Tekstiviestin voi ajastaa toimittumaan perille vaikkapa keskellä yötä.

Googlen Messages-tekstarisovelluksella on tätä nykyä jo yli puoli miljardia aktiivikäyttäjää, ja vastedes tekstiviestejä voi myös ajastaa.

Kun Androidissa esiasennettuna toimitettavalla viestisovelluksella kirjoittaa viestiä, voi Lähetä-painiketta kosketettuna pitämällä ajastaa viestinsä lähtemään vaikkapa vasta muutaman tunnin kuluttua. Googlen mukaan ominaisuus on näppärä vaikkapa silloin, kun mielitietty majailee maapallon toisella puolella pitkän matkan ja rasittavan aikaeron päässä.

Messages-sovelluksen ajastetut tekstarit on nyt julkaistu, ja ne saa käyttöönsä päivittämällä sovelluksen vähintään Android 7 Nougat -ohjelmistoa tukevalla laitteella.

Esteettömämpi käyttökokemus

Androidin esteettömyyttä parannetaan.

Android huomioi tätä nykyä myös näkövammaiset. Google kertoo työskennelleensä näkövammaisten ja lukuisten järjestöjen kanssa tehdäkseen käyttökokemuksesta aiempaa sujuvamman, ja vastedes esimerkiksi pyyhkäisyeleet ovatkin aiempaa intuitiivisempia ja monipuolisempia esteettömässä käyttötilassa.

Androidin tekstistä puheeksi -toiminto on sekin saanut uudistuksia, ja jatkossa puhelimen käytön tulisi onnistua myös silloin, kun näkökyky on heikentynyt.

Myös esteettömämmän Androidin uudistukset ovat jo saatavilla, kunhan Googlen sovellukset ovat ajan tasalla.

Fiksumpi virtuaaliavustaja

Google Assistant täyttää nyt toiveita, vaikka näyttö olisi lukittuna.

Google Assistantiakaan ei kevään Android-uudistuksissa ole unohdettu. Jatkossa Assistantille voi huudella komentoja myös matkan päästä, sillä sen pitäisi tunnistaa paremmin vaikkapa toisesta huoneesta tehdyt komennot.

Yksinkertaisimmille toiminnoille Assistantilla on vastedes esittää helposti yhdellä silmäyksellä läpi lukaistavia kortteja, ja myös lukittua älypuhelinta voi nyt käskyttää.

Vaikka näyttö olisi lukossa, voi Assistant-komennoilla vaikkapa lähettää viestin, asettaa muistutuksen tai tehdä kalenterimerkinnän. Ominaisuus on aktivoitava ensin asetuksista, ja Assistant-käyttö ei lukitusta poista. Tehdyistä toimista näytetään lyhyet kuvaukset lukitusnäytöllä, Google selventää.

Viihtyisämpiä ajomatkoja

Android Autolla voi vastedes pelailla pelejä.

Android Auton päivitykset puolestaan keskittyvät viihtyvyyden parantamiseen. Autoille suunnattu Android tukee tästedes erilaisia, äänellä pelattavia matkapelejä ja Jeopardyn kaltaisia perhesuosikkeja, joilla matkasta saa kenties tehtyä hieman rattoisamman.

Android Auton ajotilaan lisätään myös uusia pikakomentoja, joilla voi vaikkapa avata yhteystiedot puhelua varten tai aktivoida Google Assistantin, joka tukee samoja äänikomentoja kuin älypuhelinkin ja säätää vaikkapa asunnon lämmitystä perheen vielä ollessa moottoritiellä.

Lisäksi kookkaammille kuvaruuduille on tulossa jaetun näytön tila, jossa navigointi ja viihde saavat kumpikin puolet paneelista.

Android Auton uudistukset on nyt julkaistu laitteille, joissa on asennettuna vähintään Android 6 Marshmallow -tasoinen ohjelmisto.

Google Maps ja tumma tila

Google Maps saa vihdoin virallisesti tumman teeman.
Google Maps saa vihdoin virallisesti tumman teeman.

Viimeisimpänä uutuusherkkunsa saa Google Maps, johon on luvassa useampiakin uudistuksia. Niistä odotetuimpia on tumma tila, jonka voi aktivoida karttasovelluksen asetuksista milloin hyvänsä. Tilan saa joko seuraamaan älypuhelimen oletusasetuksia tai pysymään päällä jatkuvasti.