Google Cast saapuu Android Automotive -autoihin - myös lisää sovelluksia tulossa

Google on esitellyt Google I/O:n yhteydessä Android 15:n, Wear OS 5:n ja Android 14:n televisioihin tuomien uudistusten lisäksi myös uusia edistysaskeleita liittyen Androidiin autoissa.

Googlen autoihin tarjoama käyttöjärjestelmä Android Automotive saa jatkossa tuen Google Cast -toiminnolle, mikä mahdollistaa sisältöjen jakamisen esimerkiksi älypuhelimesta tai tabletista helposti auton näyttöruudulle auton ollessa pysäköitynä.

Ensimmäisenä Google Cast -tuki on tulossa yhdysvaltalaisen Rivianin autoihin tulevien kuukausien aikana. Samalla käytännössä ensi kertaa vasta vahvistettiin Rivianin autojen sisältävän Android Automotiven käyttöjärjestelmänään. Rivian-autot ovat saamassa nyt samalla myös YouTube-sovelluksen.

Google lupaa laajentaa Google Cast -tukea useampiin autoihin myöhemmin.

Muuten valittujen autojen, joissa on käytössä Android Automotive -käyttöjärjestelmä Googlen palveluilla varustettuna, osalta Google kertoi uusista sovelluksista.

Autoille on tulossa uusina sovelluksina Google Playn kautta tarjolle Comcastin Yhdysvalloissa saatavilla oleva Peacock-suoratoistopalvelu, Warner Bros. Discoveryn laajemmin tarjottava Max-suoratoistopalvelu sekä suomalaisen Rovion Angry Birds -peli.

Muun muassa Angry Birds tulee saataville Googlen palveluilla ja Android Automotive -käyttöjärjestelmällä varustetuille autoille.
Muun muassa Angry Birds tulee saataville Googlen palveluilla ja Android Automotive -käyttöjärjestelmällä varustetuille autoille.

Google pyrkii saamaan lisääkin sovelluksia tarjolle sen käyttöjärjestelmällä varustetuille autoille. Google on esitellyt uudet sovelluslaatutasot, jotka mahdollistavat useampien sovellusten tuomisen autoihin, vaikkei niitä olisikaan täysin suunniteltu autojen näytöille.

Googlella on jatkossa kolmiportainen hierarkia, joka kertoo sovelluksen soveltuvuudesta autoihin. Korkeimmalla tasolla sovellukset on suunniteltu täysin autoihin sopiviksi, kun taas alimmalla tasolla kyse on lähinnä tableteille suunnitellun sovelluksen toimimisesta myös autoissa.

Samalla Google kertoi myös, että suoraan sen käyttöjärjestelmällä varustettujen autojen lisäksi, maailmassa on nyt yli 200 miljoonaa autoa, joissa on tuki Android Autolle, eli Android-laitteen tarjoamalle käyttöliittymälle autoissa. Yksi viimeaikainen sovelluslisäys Android Autolle on ollut Uber Driver -kuljettajasovellus.

Google on myös kertonut laajentavansa sekö Android Auton että Googlen palveluilla varustetun Android Automotiven tukemia sovelluskategorioita jatkossa. Android Auto tukee pian video-, peli- ja selainsovelluksia, minkä lisäksi Android Automotive Googlen palveluilla on saamassa tuen viestintäsovelluksille. Lisäksi entuudestaan tuettujen lisäksi osa sovelluskategorioista on jo beetatestissä.

Android Auto ja Googlen palveluilla varustettu Android Automotive eli Google built-in tukevat jatkossa useampia sovelluskategorioita.
Android Auto ja Googlen palveluilla varustettu Android Automotive eli Google built-in tukevat jatkossa useampia sovelluskategorioita.