Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Facebook ja Instagram jatkavat toistaiseksi toimintaansa Euroopassa

Facebookin ja Instagramin toiminta Euroopassa jatkuu toistaiseksi.

Pitkä datan siirtelyyn liittyvä jupakka on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi, esimerkiksi TechCrunch kirjoittaa.

Facebookin ja Instagramin käyttö saa toistaiseksi jatkua Euroopassa kuten tähänkin asti. Irlannin tietosuojaviranomaisen aloite käyttäjätietojen käsittelyä koskevien säännösten kiristämiseksi ei ole saanut maanosassa täyttä tukea, mikä ainakin väliaikaisesti helpottaa Facebookin ja Instagramin omistavan Meta-yhtiön asemaa.

Irlannin tietosuojaviranomainen tahtoisi kieltää Metaa lähettämästä Euroopassa kerättyjä käyttäjätietoja Yhdysvaltoihin, mutta kaikki Euroopan unionin jäsenmaat eivät ole vaatimuksissaan yhtä tiukkoja.

Metan Euroopan-päämaja sijaitsee Irlannissa, mistä syystä yhtiön valvonta lankeaa paikallisviranomaisten vastuulle.

Käyttäjätietojen siirtelyyn liittyvän tapauksen oikeuskäsittely on jumiutunut myös muista syistä. Oikeusoppineiden mukaan Metalla on valta viivästyttää prosessia useilla vetoomuksilla ja valituksilla, minkä arvellaan olevan suuryhtiön etujen mukaista.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat luonnostelevat paraikaa ohjeistusta, joka käsittelee datan siirtämistä unionista Yhdysvaltoihin ja päinvastoin. Mikäli tapauksen käsittely viivästyy ohjeistuksen valmistumiseen saakka, väistynee samalla uhka Facebookin ja Instagramin kieltämisestä Euroopassa.

Meta saattaa kuitenkin joutua maksamaan merkittäviä sakkoja tähänastisista tiedonsiirtokäytänteistään. Hyvin samankaltainen, niin ikään Metan omistaman WhatsAppin väitettyihin tietosuojaloukkauksiin kytkeytyvä tapaus päättyi vuonna 2021 peräti 225 miljoonan euron sakkoihin.

WhatsApp-tapauksessa ratkaisu venyi neljä vuotta, ja myös Facebookin ja Instagramin kysymystä käsiteltäneen vielä pitkään.

Vuonna 2020 silloin vielä Facebookina tunnettu Meta vihjasi harkitsevansa jopa Euroopan markkinoilta poistumista, mikäli datan siirtäminen Euroopasta Yhdysvaltoihin kiellettäisiin.

Aiemmin tänä vuonna yhtiö rauhoitteli kuitenkin huolia vakuuttamalla, ettei kyse tosi asiassa ollut uhkauksesta. Sen sijaan EU:n ja Yhdysvaltain välisen tiedonsiirtomekanismin epäselvyydet ovat merkittävä riski yhtiön toiminnalle Euroopassa, mikä saattaisi pahimmillaan johtaa markkinoilta poistumiseen.

Ainakin toistaiseksi Facebookin ja Instagramin toiminta kuitenkin jatkuu Euroopassa kuten tähänkin asti.