Facebook esittelee kryptovaluuttansa ensi viikolla – raportti: yhteistyökumppaneina Visa, MasterCard, PayPal ja Uber

Facebookin odotetaan esittelevän oman kryptovaluuttansa ensi viikon tiistaina 18. kesäkuuta. Facbookin kryptovaluuttahanke tunnetaan nimillä Libra ja GlobalCoin.

Jo aiemmin Facebookin on kerrottu houkuttelevan kryptovaluuttansa tueksi laajaa kumppaniverkostoa. Wall Street Journalin mukaan Facebook onkin onnistunut saamaan mukaan yli tusinan verran merkittäviä yhtiöitä, kuten Visan, MasterCardin, PayPalin ja Uberin, joista jokainen sijoittaa hankkeeseen noin 10 miljoonaa dollaria.

Facebook tulee perustamaan tietojen mukaan uutta kryptovaluuttaa hallinnoimaan säätiön. Ilmeisesti tämän tarkoituksena on tehdä valuutasta itsenäisempi Facebookista.

Aiempien raporttien mukaan Facebookin kryptovaluutta tulee olemaan stablecoin-tyyppinen, eli sen arvo olisi sidottu perinteisiin valuuttoihin, kuten Yhdysvaltojen dollariin, minkä tarkoitus on vähentää valuutan arvon heilahtelua eli volatiliteettia.

Facebookin kryptovaluuttaa voisi käyttää esimerkiksi ostoihin ja rahan lähettämiseen Facebookin palveluissa, mukaan lukien Instagram ja WhatsApp, ja verkkokaupoissa.

Facebookin on kerrottu harkitsevan myös käyttäjien palkitsemista käytöstä pienillä korvauksilla – esimerkiksi mainosten katselusta voisi jatkossa tienata Facebookin kryptovaluuttaa, minkä lisäksi ostoksista kryptovaluutalla voisi saada sitä hieman takaisin kannustaen uuden valuutan käyttöönottoon maksutapana.

Laajempaan käyttöön Facebookin kryptovaluutan on suunniteltu tulevan ensi vuoden aikana. Jo tänä vuonna sitä odotetaan kuitenkin rajattuun testikäyttöön.

Facebookin lohkoketjutiimiä johtaa entinen PayPal-johtaja David Marcus, joka siirtyi uuteen työhön Facebook Messengerin johtajan paikalta.

Lohkoketju on kryptovaluuttojen takaa löytyvä teknologiaratkaisu, käytännössä eri tahojen ylläpidettäväksi jaettu tietokanta. Suuret teknologiayhtiöt eivät ole toistaiseksi julkaisseet kuluttajatuotteita tai -palveluja kryptovaluuttoihin liittyen. Myös tässä suhteessa Facebookin lanseeraus olisi merkittävä tapahtuma. Facebookin palveluilla on maailmanlaajuisesti 2,4 miljardia käyttäjää, joten ei ole liioiteltua sanoa, että menestyessään Facebookin kryptovaluutalla on mahdollisuus muuttaa jopa koko maailman talousjärjestelmää.