EU:lta odotettu isku Applea vastaan - näkee Applen rajoittavan sovelluskaupan vapauttamista digimarkkinasäädöksen vastaisesti

Euroopan komissio on julkaissut alustavat syytöksensä Applea vastaan digimarkkinasäädöksen rikkomisesta.

Euroopan komissio aloitti aiemmin tutkinnat eri teknologiajäteistä, joiden toiminnan se ei näe olevan digimarkkinasäädöksen mukaista, maaliskuun lopulla. Digimarkkinasäädös asetti 7. maaliskuuta alkaen uusia vaatimuksia niin sanotuiksi portinvartijoiksi määritellyille yrityksille.

Komissio kertoi jo tuolloin epäilevänsä, etteivät Apple, Google kuin myöskään Meta osittain täytä digimarkkinasäädöksen vaatimuksia. Digimarkkinasäädös on tietyiltä osin vaikeaselkoinen ja tulkinnanvarainen, ja Apple, Google ja Meta kommentoivatkin aiemmin maaliskuussa tutkinnan tultua ilmi uskovansa toimintansa olevan digimarkkinasäädöksen mukaista.

Nyt Euroopan komissio on julkaissut alustavat näkemyksensä tavoista, joilla se näkee Applen rikkovan unionin digimarkkinasäädöstä.

Euroopan komissio toteaa, että digimarkkinasäädöksen pitäisi mahdollistaa sovelluskehittäjille maksutta kertoa vaihtoehtoisista halvemmista ostomahdollisuuksista, ohjata käyttäjiä näihin tarjouksiin sekä mahdollistaa ostosten tekeminen.

Komission mukaan Apple ei eri rajoitustensa vuoksi täytä näitä vaatimuksia. Apple ei ole sallinut sovelluskehittäjille esimerkiksi hintatietojen tarjoamista sovelluksissa tai vaaditulla tavalla tarjonnut sovelluskehittäjille mahdollisuutta kertoa tarjouksistaan ja vaihtoehtoisista sovellusten jakelukanavista.

Lisäksi komissio myöntää näkemyksessään, että Apple on oikeutettu jonkinlaiseen korvaukseen App Store -sovelluskaupan toimimisesta alustana käyttäjähankinnalle, mutta Applen maksujen ylittävän asianmukaisen tason. Komissio nostaa esimerkiksi sen, kuinka Apple veloittaa sovelluskehittäjiä jokaisesta ostoksesta jonka nämä tekevät seitsemän päivän aikana sovelluksesta ulos vievän linkin kautta.

Komission alustava näkemys ei ole vielä lopullinen ratkaisu, vaan seuraavaksi Applella on aikaa esittää omat näkökantansa asiaan. Jos Applen nähdään lopulta rikkoneen digimarkkinasäädöstä, tulee Euroopan komissio antamaan asiassa ratkaisunsa 12 kuukauden sisällä 25. maaliskuuta 2024 aloitetusta menettelystä.

Seuraamuksena Applelle voidaan langeta jopa miljardiluokan sakot. Komissio voi määrätä digimarkkinasäädöksen rikkomisesta jopa 10 prosenttiin maailmanlaajuisesta liikevaihdosta kohoavat sakot. Toistuvasta rikkomisesta sakot voivat olla jopa 20 prosenttia.

Samalla edellä mainitun näkemyksen julkistaessaan komissio on myös avannut virallisesti tutkinnan Applen muihin rajoituksiin.

Komissio tutkii nyt Applen osana digimarkkinasäädökseen vastaavia muutoksia esittelemiä uusia liiketoiminnallisia ehtoja, jotka on hyväksyttävä sovellusten jakelemiseksi muualla kuin Applen omassa App Storessa. Osana näitä ehtojaan Apple esitteli uuden Core Technology Fee -maksun kehittäjille, joka tarkoittaa käytännössä 0,50 euron vuotuista maksua Applelle jokaisesta sovelluksen käyttäjästä. Muut sovellukset kuin vaihtoehtoiset sovelluskaupat on vapautettu maksusta ensimmäisen miljoonan vuotuisen asennuksen osalta.

Komissio tutkii, rikkooko Apple edellytyksellään uusien ehtojen hyväksymisestä digimarkkinasäädöstä.

Lisäksi komissio tutkii myös, onko Applen monivaiheinen iPhonen vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja niistä sovellusten asentamisen toimintatapa digimarkkinasäädöksen vaatimusten mukainen, kuin myös Applen vaatimuksia sovelluskehittäjille uusista mahdollisuuksista hyötymiseksi. Komissio nostaa esiin esimerkiksi Applen vaatimuksen hyvästä käytöksestä kehittäjiltä.

”Tänään on erittäin tärkeä päivä DMA:n tehokkaalle täytäntöönpanolle: olemme lähettäneet alustavat näkemykset Applelle. Alustava kantamme on, että Apple ei täysin salli ohjaamista. Ohjaaminen on avainasemassa sen varmistamiseksi, että sovelluskehittäjät ovat vähemmän riippuvaisia ​​portinvartijoiden sovelluskaupoista ja että kuluttajat ovat tietoisia paremmista tarjouksista”, kommentoi komission varapuheenjohtajana toimiva ja Euroopan digitaalisesta valmiudesta sekä kilpailupolitiikasta vastaava komissaari Margrethe Vestager.

”Olemme myös käynnistäneet Applea vastaan ​​menettelyn liittyen sen ns. ydinteknologiamaksuun ja erilaisiin sääntöihin, jotka koskevat kolmannen osapuolen sovelluskauppojen ja muualta lataamisen sallimista. Kehittäjäyhteisö ja kuluttajat ovat innokkaita tarjoamaan vaihtoehtoja App Storelle. Tutkimme asiaa varmistaaksemme, että Apple ei heikennä näitä pyrkimyksiä”, jatkaa Vestager.

”Applen uuden iskulauseen pitäisi olla ’toimi toisinä. Tänään ryhdymme lisätoimiin varmistaaksemme, että Apple noudattaa DMA-sääntöjä. Meillä on syytä uskoa, että App Storen säännöt, jotka eivät salli sovellusten kehittäjien kommunikoida vapaasti omien käyttäjiensä kanssa, ovat DMA:n vastaisia. Avaamme myös uuden tapauksen, joka liittyy Applen uusiin liiketoimintaehtoihin iOS:lle. Rajoittamatta Applen puolustautumisoikeutta, olemme päättäneet käyttää selkeää ja tehokasta DMA-työkalupakkia avataksemme vihdoin todellisia mahdollisuuksia innovoijille ja kuluttajille”, toteaa puolestaan sisämarkkinakomissaari Thierry Breton.