Entistä tehokkaampi iPad Pro herätti taas kysymyksen iPadien ja Macien yhdistymisestä - ja jälleen Apple-johto tyrmäsi ajatuksen

Apple julkisti tällä viikolla uudet huippuluokan iPad Pro -tablettilaitteensa.

Uudet iPad Prot ovat nyt varustettu samalla M1-järjestelmäpiirillä, jota Apple on käyttänyt myös toistaiseksi kaikissa oman suoritinpiirin Maceissaan eli Mac minissä, MacBook Airissa, 13 tuuman MacBook Prossa sekä myös tällä viikolla julkistetussa iMacissa.

Kun iPad Pro ja Macit ovat nyt yhtenäistyneet myös tekniseltä perustaltaan mitä tulee suorituskyvystä vastaavaan järjestelmäpiiriin, on iänikuinen kysymys iPadien ja Macien yhdistämisestä kokonaisuudessaan noussut jälleen uudelleen pinnalle – ja jälleen kerran Apple-johto on sen tyrmännyt Independentin haastattelussa.

”On olemassa kaksi keskenään ristiriitaista tarinaa, joita ihmiset tykkäävät kertoa iPadista ja Macista”, kommentoi Applen markkinointijohtajana toimiva Greg ”Joz” Joswiak. ”Ensinnäkin ihmiset sanovat, että ne ovat ristiriidassa toistensa kanssa – että jonkun täytyy valita haluavatko he Macin tai haluavatko he iPadin. Tai ihmiset sanovat, että me olemme yhdistämässä ne yhdeksi: että on olemassa tämä suuri juoni, joka meillä on, kahden kategorian eliminoimiseksi ja korvaamiseksi yhdellä.”

Applen maailmanlaajuisen markkinoinnin johtaja Greg Joswiak.
Applen maailmanlaajuisen markkinoinnin johtaja Greg Joswiak.

”Ja todellisuus on, että kumpikaan ei ole totta”, Joswiak toteaa. Apple ei siis hänen mukaansa edelleenkään ole yhdistämässä iPad- ja Mac-tuotelinjoja, vaikka koko ajan erot niiden välillä kutistuvatkin. Näillä näkymin jatkossakaan Maceissa ei siis tulla näkemään kosketusnäyttöä, eikä iPadeissa puolestaan kiinteää näppäimistöä. Teknisesti juuri muita eroja ei enää ole. Laitteen puolesta iPadissakin voitaisiin ajaa macOS-käyttöjärjestelmää, mutta tämäkään ei nähtävästi kuulu Applen suunnitelmiin.

”Olemme varsin ylpeitä siitä, että työskentelemme todella, todella kovin luodaksemme parhaita tuotteita omissa kategorioissaan”, Joswiak vielä lisäsi. Tabletiksi hän ei kuitenkaan iPadia suostu edes kutsumaan, koska ”iPad on parempi kuin tabletit”.

Myös Applen laitekehityksen johtaja John Ternus kommentoi iPadin ja Macin välistä suhdetta samoilla linjoilla kuin Joswiak.

”Me emme ajattele, että tulemme rajoittamaan mitä tämä laite voi tehdä, koska me emme halua sen astuvan toisen varpaille tai mitään sen suuntaista”, Ternus kommentoi. ”Me yritämme tehdä parhaan Macin mitä voimme tehdä, me yritämme tehdä parhaan iPadin mitä voimme tehdä. Ja ihmiset sitten valitsevat. Ja moni käyttää molempia.”

Taas entistä tehokkaamman iPad Pron esittelemisen jälkeen Apple on saanut jälleen kritiikkiä iPadOS-ohjelmiston kykyjen laahaamisesta perässä siitä, mihin laite kykenisi. Esimerkiksi Apple itsekään ei ole tuonut omia ammattilaisohjelmistojaan, kuten esimerkiksi Final Cut Prota, vieläkään iPadille.

Tähän puututtiin myös Independentin haastattelussa – ja Apple-pomojen kommenttien perusteella uusia julkaisuja voi olla luvassa. Markkinointijohtaja Joswiak vitsaili, ettei hän aio lipsauttaa mitään asiasta kysyttäessä, onko Apple yksi uuden iPad Pron suuremmasta suorituskyvystä hyödyn irti ottavia ohjelmistokehittäjiä.

Aiemmin Joswiak oli jo korostanut, että tarvittavan suorituskyvyn pitää olla tarjolla ensin. Vasta sitten siitä voidaan ottaa kaikki irti uusilla ohjelmistoilla.

Esimerkiksi Final Cut Pron tulolla iPadeille on spekuloitu pitkään, mutta jälleen kerran 7. kesäkuuta alkava WWDC-kehittäjäkonferenssi voisi olla sopiva esittelypaikka Applen lisäohjelmistoille iPadeille uusien käyttöjärjestelmäversioiden rinnalla.