Ensimmäisenä Muskin Neuralink-aivosirun sai 29-vuotias halvaantunut - pelasi nyt shakkia tietokoneella ajatuksen voimalla

Elon Muskin Neuralink-aivosiru näyttää toimivan.

Shakin peluu onnistuu jo ajatuksen voimalla.

Elon Musk tiedotti tammikuussa juhlavasti, että Neuralink-siru oli ensi kertaa asennettu ihmisen aivoihin. Koehenkilön, josta on nyt kerrottu lisätietoja, kerrottiin toipuvan lupaavasti, ja kaikki vaikuttaa edenneen suunnitellusti myös viime viikkoina.

Koehenkilö, 29-vuotias Noland Arbaugh, halvaantui sukellusonnettomuudessa noin kahdeksan vuotta sitten, minkä jälkeen miehen kädet ja jalat eivät enää ole toimineet. Neurolink-aivosirun ja Telepathy-palvelun avulla Arbaugh kykenee kuitenkin nyt käyttämään tietokonetta ajatuksen voimalla.

Neuralink julkaisi viestipalvelu X:ssä noin yhdeksän minuutin mittaisen videon, jossa Arbaugh pelaa shakkia ajatuksillaan tietokonetta ohjaillen. Aivosirullaan mies liikuttelee kursoria näytöllä kuvaillen tunnetta ”melkoisen siistiksi”.

Neuralinkin Telepathy-palvelulla on tulevaisuudessa määrä pystyä hoitamaan monenlaisia tehtäviä pelkän ajatuksen voimalla. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, minkälaisia toimintoja palveluun suunnitellaan.

Elon Muskin yhtiön ohella ainakin kaksi muuta yritystä, Blackrock Neurotech ja Synchron, ovat niin ikään onnistuneet todistetusti asentamaan aivosirun ihmiseen, aiheesta kirjoittava NBC huomauttaa.