Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Elisan 5G-verkko laajeni Sastamalaan, Valkeakoskelle ja Akaaseen

Elisan 5G-verkon vauhdikas laajentuminen jatkuu.

Tänään Elisa on kertonut 5G-verkon avautumisesta Sastamalaan, Valkeakoskelle ja Akaaseen.

Sastamalassa 5G-verkkoa on rakennettu muun muassa Nuupalan, Sylvään, Vammalan, Hopun, Kallialan ja Marttilan alueille. Valkeakoskella verkko on käytettävissä Sointulan, Kaskelan, Roukon, Vääräkoivun, Tallinmäen ja Varsanhännän alueilla. Akaassa verkko kattaa alkuvaiheessa muun muassa Kurkelan, Hietasen, Toijalan ja Kilsan alueita.

Nyt avattujen paikkakuntien lisäksi Elisan 5G-verkko palvelee Pirkanmaan alueella myös Tampereella, Pirkkalassa, Lempäälässä, Nokialla, Kangasalalla ja Ylöjärvellä. Koko Suomessa Elisan 5G-paikkakuntia on jo liki 80. Viime viikolla Elisa kertoi 5G-verkon laajentumisesta Kurikkaan ja Kauhavalle, Ylivieskaan sekä Janakkalaan.

Valtakunnallisesti Elisan 5G-verkon alueella asuu jo yli 2,5 miljoonaa suomalaista. Elisan mukaan vastikään valmistuneen ajomittaustutkimuksen mukaan sen 5G-verkko on kattavin Suomessa.

Muista operaattoreista DNA kertoi viime viikolla 5G-verkkonsa väestöpeiton nousseen yli 2 miljoonan ihmisen asuinpaikan 86 eri paikkakunnalla, ja Telian mukaan sen 5G-verkko toimii lähes 60 paikkakunnalla. Elisan 5G-verkko on kolmesta operaattorista selvästi laajin väestöpeitoltaan.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti jo 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi, jatkossa entisestään itsenäisten Standalone-verkkojen tullessa käyttöön.

“5G:n yleistyminen on ollut Suomessa nopeaa ja uskomme, että vuoteen 2023 mennessä 5G-verkkoa käytetään jo enemmän kuin 4G-verkkoa. Tätä tukee paitsi verkon nopea laajentuminen, myös 5G-päätelaitteiden nopeasti kasvanut valikoima. Asiakkaamme valitsevat jo useimmin 5G:tä tukevan mallin”, Elisan Hämeen aluejohtaja Kalle Lehtinen kertoo.

Kunnillekin 5G tuo merkittävää hyötyä. “Uudenlaiset teknologiset ratkaisut parantavat kuntien kykyä palvella asukkaitaan sekä sujuvoittavat toimintaa monella eri tasolla. Nopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet lisäävät arjen sujuvuutta ja ovat myös tärkeä houkuttelevuustekijä kunnille”, Akaan kaupungin tietohallintopäällikkö Asko Mäkinen arvioi.

5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. 5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. Elisa myy 5G-liittymiä 300, 600 ja 1000 Mbit/s -nopeuksilla.

5G:n voi hankkia mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden korvaajana ulkoasennuksella kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä.

Tarkemmin Elisan 5G-kuuluvuusalueisiin voi tutustua sen sivuilla.