Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Elisan 3G-verkko poistuu käytöstä Pohjanmaalla toukokuun aikana

Elisan 3G-verkon alasajo jatkuu.

Toukokuussa verkko poistuu käytöstä Pohjanmaan alueella.

Elisan mukaan Pohjanmaalla lähes kaikki mobiiliverkon liikenne on siirtynyt 4G- ja 5G-verkkoihin, ja näin 3G-verkon ylläpitoon kulunut energia ja taajuudet voidaan käyttää uudempien verkkojen parantamiseen. Elisan 3G-verkko poistui Keski- ja Etelä-Pohjanmaalta huhtikuussa, ja Pohjanmaalta se poistuu käytöstä toukokuussa. 2G- eli GSMverkon toiminta jatkuu ennallaan.

”Digitaalinen arkemme on nyt hyvin erinäköistä kuin 3G-verkon avautuessa vajaat 20 vuotta sitten. Puhelimella hoidetaan iso osa päivittäisestä verkkoasioinnista, sen kautta katsotaan sarjoja ja soitetaan videopuheluita. Moni on löytänyt mobiiliverkosta myös ratkaisun kodin nettiyhteydeksi. 4G- ja 5G-verkoissa nämä asiat toimivat sujuvasti, mutta 3G ei näihin enää taivu”, sanoo Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm.

Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä onkin jo siirtynyt uudempiin verkkoihin, eikä 3G-verkon poistuminen vaadi heiltä toimenpiteitä.

”Iso osa Pohjanmaan asukkaista on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ’tipahda’ 3G-verkon puolelle”, jatkaa Granholm.

Elisan mukaan kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä 3G-verkosta jäljelle jääviin verkkoihin. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

3G-verkoissa aiemmin toimineet laitteet siirtyvät käyttämään jäljelle jäävää 2G-verkkoa, mutta osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaakin hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.

Elisan mukaan vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.

”4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen”, Granholm summaa.

Elisan 3G-verkko Suomessa poistuu käytöstä vaiheittain ja alueittain vuoden 2023 loppuun mennessä. Ensimmäisenä verkko suljettiin alkuvuoden 2023 aikana jo Hämeenlinnassa, ja myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueelta verkko poistuu käytöstä kevään aikana. Pohjanmaan lisäksi toukokuussa verkkoa on suljettu Keski-Suomessa sekä Satakunnassa.

Elisa tiedottaa 3G-verkon alasajon enetemisestä verkkosivuillaan. Tällä hetkellä ilmoitettu aikataulu tuleville sulkemisille on:

  • Kanta-Häme (vk 18)
  • Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Etelä-Savo (vk 20)

Elisa on kertonut aiemmin 4G-verkon alueella asuu jo tällä hetkellä yli 99 prosenttia suomalaisista, ja verkkoa laajennetaan jatkuvasti. Samalla 5G-verkkoa laajennetaan vauhdilla. Elisan mukaan sen tavoitteena on, että vuoden 2023 jälkeen Elisan 4G-verkko kattaa samat alueet kuin tämänhetkinen 3G-verkko.

Elisan lisäksi myös DNA ja Telia ovat kertoneet myös sulkevansa 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.