Elisa ja Ericsson testasivat ensi kerran itsenäistä 5G-verkkoa Pohjoismaissa

Elisa ja Ericsson ovat toteuttaneet Pohjoismaiden ensimmäisen tiedonsiirtoyhteyden itsenäisen 5G Standalone -verkon kautta.

Toistaiseksi julkisessa käytössä olevat 5G Non-Standalone -verkot tukeutuvat verkon ohjauksessa vielä 4G:hen. Tulevat itsenäiset 5G-verkot tulevat mahdollistamaan mobiiliverkon palveluiden räätälöinnin, IoT-laitteiden välisen kommunikoinnin ja entistäkin lyhyemmän viiveen.

Elisa ja Ericsson testasivat itsenäistä 5G Standalone -verkkoa onnistuneesti kaupallisessa mobiiliverkossa.

Jo nykyisin käytössä olevat 5G-verkot ovat mahdollistaneet 4G-verkkoa jopa 10 kertaa nopeammat tietoliikenneyhteydet. Nyt testattu, itsenäisesti toimiva 5G-verkko tarjoaa vielä uuden ulottuvuuden 5G-palveluiden tarjontaan. Se mahdollistaa muun muassa 5G-verkon tiedonsiirtopalveluiden asiakaskohtaisen räätälöinnin, eli slicingin. Sen avulla voidaan toteuttaa yksilöityjä ratkaisuja esimerkiksi sairaaloiden, tehtaiden ja viranomaisten tarpeisiin. Kuluttajille itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa yhteyden optimoinnin esimerkiksi pelaamista varten.

”Aloitimme 5G-teknologian testaamisen useita vuosia ennen sen käyttöönottoa, ja nyt katsomme jo pitkälle tulevaisuuteen 5G:n seuraavien askelten osalta. Vaikka kyseessä on pilotti, se on suuri askel kohti vieläkin nopeampaa, luotettavampaa ja tehokkaampaa 5G:tä, jonka tuomme asiakkaidemme käyttöön”, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen kertoo.

Elisan mukaan itsenäisen 5G-verkon rakentaminen ei tapahdu hetkessä, sillä se vaatii täysin uudenlaisen arkkitehtuurin, joka toteutetaan pilvipohjaisesti. Itsenäiseen 5G-verkon toiminnallisuuksien aikaansaamisessa on mobiilikeskusverkon toiminnalla keskeinen rooli, ja tämän testaus oli avainasia pilotin onnistumisessa.

Sen sijaan suurimmassa osassa tämän vuoden 5G-älypuhelinmalleja on jo 5G Standalone -tuki.

”Sekä Elisa että Ericsson ovat aina olleet samalla tavalla sitoutuneita digitalisaatioon ja kestävään kehitykseen. On hienoa jatkaa työtä heidän luottavana kumppaninaan, tarjota teknologiaamme Elisan 2,8 miljoonan asiakkaan yhteyksien hyväksi ja nyt innovoida yhdessä perustana johtava 5G-tuotevalikoimamme. 5G:n matalan viiveen edut moninkertaistuvat, kun otetaan käyttöön 5G NR standalone -teknologiaa. Yhdessä Elisan kanssa voimme tarjota uusia ratkaisuja yhteiskunnan ja teollisuuden parhaaksi”, Ericssonin Pohjois- ja Keski-Euroopan toimintojen johtaja Jenny Lindqvist sanoo.

Elisa toi ensimmäisenä operaattorina Suomessa myyntiin 5G-päätelaitteet ja liittymät keväällä 2019, ja myy tällä hetkellä asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300, 600 ja 1000 Mbit/s -nopeuksilla.

Elisan 5G-verkko on käytettävissä tällä hetkellä 35 paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Salossa, Hyvinkäällä, Lohjalla, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kempeleessä, Kajaanissa, Kaarinassa, Kangasalalla, Raahessa, Raisiossa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Kemissä, Heinolassa, Kuusamossa ja Siuntiossa. Verkon alueella asuu reilusti yli miljoona ihmistä.