Ei Pokémon Go vaan YouTube Go – Google julkaisee datapihin YouTube-sovelluksen

Suomi on (ainakin vielä) mobiilidatan luvattu maa, jossa puhelimien datayhteydet ovat jokseenkin nopeita ja edullisia. Täällä mobiilidatakuplassa asustellessa saattaa unohtua, että muualla maailmassa tilanne voi olla hyvinkin toisenlainen. Näitä toisenlaisia markkina-alueita silmällä pitäen Google aikoo julkaista uuden YouTube Go -sovelluksen, joka auttaa katsomaan palvelun videoita silloin, kun bitit liikkuvat tahmeasti tai kalliisti.

Google kertoi aikeistaan Intian-blogissaan sekä YouTuben virallisessa blogissa. YouTube Go julkaistaan aluksi Intiassa, mutta laajenee myöhemmin muille alueille, mahdollisesti myös Eurooppaan.

YouTube Go sisältää muutamia niksejä, joiden avulla dataa pihtaavat käyttäjät pääsevät videoista nauttimaan. Videoita voi ladata yön yli seuraavana päivänä katsottaviksi, sillä öiseen aikaan kehittyvien alueiden mobiilidata liikkuu nopeammin ja huokeammin. Lisäksi käyttäjä voi valita, millä tarkkuudella videoita ladataan ja sovellus kertoo, kuinka paljon dataa tarvitaan tietyn videon lataamiseksi.

Sovellus tarjoaa myös esikatselumahdollisuuksia GIF-animaatioiden muodossa, eli käyttäjä voi esikatsella videota ennen kuin ryhtyy lataamaan varsinaista videota. Neljäs jippo on mahdollisuus jakaa videoita perheen ja kavereiden kanssa Bluetooth-yhteydellä, eli mobiilidataa käyttämättä.

YouTube Go on tulevien kuukausien aikana testikäytössä vähitellen kasvavalla käyttäjäkunnalla, ennen kuin palvelu julkaistaan ensi vuoden puolella isolle yleisölle. YouTube Go julkaistaan ainakin aluksi vain Intiassa ja vastaavilla kehittyvillä alueilla, mutta on mahdollista, että se tai osia siitä nähdään myös muualla. Esimerkkinä Googlen blogissa mainitaan Google Mapsin offline-mahdollisuus, joka myös sai alkunsa Intiasta, mutta on sittemmin ollut merkittävässä roolissa myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa.