Ei hyvältä näytä – tästä syystä Intelin toimitusjohtaja ennustaa nyt piiripulan jatkuvan vuoteen 2024

Intelin toimitusjohtajan mukaan piiripula ei tule helpottamaan nopeasti.

Komponenttipulan on toivottu ja arveltu pikku hiljaa helpottavan vuoden 2022 edetessä, mutta todellisuudessa tilanne voi olla vielä paljon synkempi.

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger odottaa nyt pulan puolijohteista jatkuvan vuoteen 2024 asti.

CNBC-talousuutiskanavan haastattelussa arvioistaan kertoneen Gelsingerin mukaan globaali piiripula jatkuu, koska tällä hetkellä pulaa on keskeisistä puolijohteiden valmistuksessa tarvittavista koneista ja laitteista. Tämän myötä piirivalmistajat eivät pysty laajentamaan kapasiteettiaan kohonneeseen kysyntään vastaamiseksi.

”Se on osasyynä siihen, miksi uskomme, että yleinen pula puolijohteista jatkuu nyt vuoteen 2024, erona aikaisemmista arvioistamme vuodesta 2023, siksi, että pula on nyt osunut (tuotanto)laitteisiin ja osa tehtaiden ylösajoista tulee olemaan haastavampia”, Gelsinger sanoi.

Puolijohteille jatkuvasti kasvavaa kysyntää on luonut ja tulee luomaan maailman digitalisoituminen ja piirien tulo laajemmissa määrin osaksi yhä moninaisempia laitteita. Lisäksi koronapandemian alkuvaiheen tuotantokatkokset sotkivat tilannetta tuotantokatkojen myötä, eikä sittemmin nopeasti kasvaneeseen kysyntään ole pystytty vastaamaan.

Omanlaisissa vaikeuksissaan kasvavan ARM-pohjaisten suoritinten markkinaosuuden kanssa kamppailevan Intelin toimitusjohtajaksi helmikuussa 2021 nousseen Pat Gelsingerin johdolla Intel on kertonut mittavista investoinneista tuotantokapasiteettinsa kasvattamiseen sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa maailmanlaajuisen puolijohteiden valmistuksen hajauttamiseksi pois Aasiasta.

Pula tuotantolaitteista hidastaa kuitenkin osaltaan myös Intelin hankkeiden toteutusta.

Yleisen komponenttipulan kehittymisestä on viime aikoina saatu osin ristiriitaisia signaaleja. Esimerkiksi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi Nokian alkuvuoden tulosjulkistuksen yhteydessä tilanteen vakautuneen ja parantuvan pikku hiljaa, kun taas toisaalta Apple varoitti kuluvalla huhti-kesäkuun vuosineljänneksellä pahenevista vaikutuksista sen liiketoimintaan. Apple arvioi liikevaihtonsa kärsivän 4-8 miljardilla dollarilla kuluvalla neljänneksellä komponenttipulan ja Kiinassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen sulkutoimenpiteiden seurauksena aiheutuneiden tuotantokatkojen vuoksi.